Препоръчват я датски учени от Катедрата по животновъдни науки в университета Орхус. Целта - да се намали загубата на тегло при майките и гарантира прираст след отбиване на прасетата
Хранителните потребности на свинете майки са различни много преди и след опрасването. Датски учени адаптират дажбите съобразно променящите се нужди на животните и препоръчват използването на двукомпонентна диета
Според учените от датския Университет Орхус традиционният начин на хранене на лактиращи свине-майки трябва да се промени. Те лансират новата система на хранене в партньорство с Научния център по свиневъдство. Вместо да използват една и съща смеска през целия период на лактация, което днес е нормална практика, датските учени хранили свинете различно всеки ден според индивидуалните им нужди с два различни фуража.
Целта ни беше да проверим дали този начин на хранене може да сведе до минимум загубите на тегло при свинете майки да подобри млечността им и по този начин да ускори растежа на прасетата, обяснява старши научният сътрудник д-р Петер Тийл от Катедрата по животновъдни науки в университета Орхус.
Получените досега резултати са многообещаващи. Свинете губят по-малко тегло в началото на периода и прасетата наддават по-добре.
Хранителните потребности на свинете майки се променят много преди и след опрасването. Например те имат по-голяма потребност от лизин, отколкото от протеини и енергия.
Новата хранителна стратегия позволява изхранването да става с една по-динамична дажба на свинете майки, които са пригодени към всекидневните нужди от лизин и от неоходимото енергийно количество на свинете в лактационния период.
Всъщност учените обясняват, че като цяло и с новата двукомпонентна дажба на практика свинете получават същото количество фураж. Загубата на тегло не е имало в началото на лактацията, но то е било наблюдавано на 3-ата и 4-ата седмица поради по-високата млечност от очакваната.
При отбиването прасетата на свинете майки, които са били на двукомпонентна диета, са тежали 700 г повече от прасетата на свинете, хранени по традиционния начин.
Експериментът показва, че е възможно да се повиши млечността на свинете майки при същото количество фураж, при условие че съставът на фуражите се променя всекидневно съобразно нуждите на животните.
Възможно е също така загубата на тегло да е под 10 кг и дори изцяло да се избегне това, обяснява датският учен.
Резултатите показват, че загубата на тегло при свинете не е предпоставка за по-висока млечност.
За да се постигне максимална полза от двукомпонентната диета, има нужда от повече проучвания за необходимостта на свинете майки от есенциални аминокиселини и суров протеин.
Коментари