Чрез пълен дистанционен контрол и наблюдение се постига незабавно записване и предаване на данни от полето, които гарантират прецизната сеитба и вторичната обработка

За налагането на прецизното земеделие, което в дигиталната епоха получи нов тласък за развитие, се появяват нови и нови, по-високо производителни, концепции за усъвършенстване на различните типове аграрни машини. Високо международно признание получи концепцията за автономен трактор, която беше предложена от мениджмънта на Case IH, основана върху значителните успехи сред фермерите на тракторите от серията Magnum. Тя е предназначена за по-големи земеделски производители. Този иновативен подход отговаря и на нуждата от технически кадри за оператори на тракторите.

Често се наблюдава дефицит на такива специалисти и тогава земеделците могат да се облегнат на концепцията "автономен трактор". А тя директно кореспондира с електронизацията и цифровизацията на селското стопанство. Обновяващото се прецизно земеделие и автоматизацията на машините стават все по-важни когато се обръща по-голямо внимание на екологията и опазването на културите от опасни за човека съставки. Нещо повече, концепцията "автономен трактор" помага да се извлича най-доброто от почвата и от климатичните условия. В същото време намалява нуждата от непродуктивен труд.

Конструкторите на Case IH базират своята концепция за трактори с автономно управление върху един от основните модели на бранда, а именно Magnum CVX, който има висока мощност. С помощта на AccuGuide Case IH RTK+ GPS за изключителна точност на водене и чрез пълен дистанционен контрол и наблюдение, се постига незабавно записване и предаване на данни от полето, които гарантират прецизната сеитба и вторичната обработка.

Големите трактори Magnum CVX са за теглене на широки сеялки с висока скорост, което налага умело управление и дълги часове, за да се извлече възможно най-много от наличния в момента на полето прозорец за работа. Автономното управление прави именно това. По своята същност концепцията за него може без проблеми да се интегрира в съществуващия машинен парк. Машината, освен с технология без оператор, разполага и със стандратен двигател, трансмисия, шаси, навесна система ВОМ и хидравлика. Управлението на трактора се извършва чрез компютър, с който могат да се набележат най-ефективните пътеки за работа. Автономната технология е най-подходяща за приложение при култивиране, сеитба и пръскане

Но тя е еднакво приложима и за по-малки трактори, където може да се използва за косене или пръскане на овощни градини. Машината се контролира чрез сензори, които автоматично спират и стартират двигателя, ускоряват или намаляват скоростта, управляват оборотите на двигателя, ъгъла на управление и т.н.

Машината се наблюдава и управлява чрез компютър. Екранът показва движението на трактора и позволява мониторинг и модифициране на ключеви параметри на трактора и инвентара като обороти на двигателя, нива на горивото и норма на засяване. Маршрутът до полето също може да се планира, но само ако включва частни пътища.

Case IH работи за създаване на безопасен пакет за концепцията "автономен трактор", използвайки най-новите инфрачервени технологии, детектори, радари, лазери и видео, за да гарантира безопасна и безпроблемна работа. В случай, че тракторът засече препяствие по пътя, той спира и на компютъра се появява предупреждение с предложения за реакция на трактора- да изчака намеса на оператора, да заобиколи или ако има купчина слама да премине през нея. При загуба на GPS сигнал машината спира автоматично, а на контролния интерфейс има бутон за ръчно управление. Както съобщиха от Case IH по концепцията активно се работи, в ход е практическата разработка на продукта, а пазарът е в очакване на неговото реално предлагане.

Magnum CVX в действие
Magnum CVX в действие
Кабината на Magnum CVX
Кабината на Magnum CVX
И на по-малките трактори като Optum CVX може да се приложи концепцията за автономната машина
И на по-малките трактори като Optum CVX може да се приложи концепцията за автономната машина