Приемът по мярка 4.2 започва след 20 октомври и трае три месеца

Слуховете, че парите по Програмата за развитие на селските региони спират след 2020 г. са неверни. И тогава ще има средства за земеделие. Това увери аграрният министър Румен Порожанов в Пловдив при откриването на националната кампания"Европейски пари за по-конкурентноспособен и преработвателен сектор - ПРСР 4.2", организирана от в. "24 часа" и в. "Български фермер и с подкрепата на обединени СИБАНК и ОББ и с партньорството на Проактив консултинг и СИБОЛА.

Порожанов съобщи, че утре предстои 4 среща в министерството с представители на асоциациите в земеделието за изработване на окончателна визия на страната ни  за новата Обща селскостопанска политика на ЕС.

"Нямаме различия от това, което иска бранша. Не стои под съмнение, че директните плащания са еднин надежден инструмент, който трябва да бъде запазен", категоричен е Порожанов. По думите му дискусиите, организирани от "24 часа" и "Български фермер" винаги са полезни за бранша и министерството. Той припомни, че в предишния програмен периос ДФ "Земеделие" е работил с много търговски банки. Над 80 милиона лева били рефинансирани. "Сега оставихме този инструмент на фонда и няма особена активност. Трябва да говоря с финансовия министър дали да не възобновим практиката с търговските банки", каза Порожанов.

Според него няма съмнение, че Програмата за развитие на селските региони е важна. Тя се се иска от всички държави-членки на ЕС. И ще я има и в следващия програмен период.

"Имаме какво да наваксваме в изпълнение на сегашната програма. Очакваме приема на проекти по мярка 4.2  да започне след 20 октомври и ще продължи три месеца", посочи министърът. Проектите ще се подават електронно чрез системата ИСУН и процесът ще е прозрачен. Той призова производители и преработватели да работят ефективно и да се готвят за следващия програмен период.

Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства участниците. Според него тези дискусии дават възможност за още по-добро развитие на преработващата промишленост в Пловдив и региона. "Много компании разшириха своите пазари и създадоха добре платени работни места благодарение на европейските средства. Надяваме се, че те ще могат да получат подкрепа за запазване на този прекрасен тренд на развитие", добави Тотев.

Националната кампания на в. "24 часа" и "Български фермер" събра десетки производители в Пловдив.
Националната кампания на в. "24 часа" и "Български фермер" събра десетки производители в Пловдив.
Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства участниците и разговаря с минисър Румен Порожанов и издателят на в. "24 часа" и "Български фермер" Венелина Гочева.
Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства участниците и разговаря с минисър Румен Порожанов и издателят на в. "24 часа" и "Български фермер" Венелина Гочева.