Прието е да се смята, че те растат на едно място без проблеми до 10 години, а след това трябва да се разсадят и пресадят

Всъщност божурите могат да се чувстват прекрасно на едно и също място дори и 100 години.

Но за това са необходими правилни грижи.

Мястото трябва да се избере много внимателно, тъй като растението ще живеее там дълго време.

Не всяко свободно парче земя е подходящо. Божурите трябва да разположите по-далеч от дървета, храсти и стени на къщи.

Мястото им също така не е до пътеката - с времето храстът ще се разрасне и просто няма да може да се минава.

Божурът не обича високи подпочвени води и ниски места, които се заблатяват след дъжд.

Закупените от разсадниците цветя се засаждат от края на април до края на май. А ако са в контейнери - до средата на лятото (собствените божури се делят и пресаждат само през август!)

Ямите за засаждането се правят големи - 100 см в диаметър и с 60 см дълбочина.

Отдолу се насипва хранителна смес - 10 кофи угнил оборски тор, 2-3 кофи наситнена глина и 20 кофи чернозем. Добавят се 2-3 чаши двоен суперфосфат и 1 литър дървена пепел. Всичко това се смесва добре и внимателно се отъпква. В крайна сметка ямката трябва да е запълнена така, че до краищата и да остават 10-12 см.

Засаждането не е трудно. В центъра на дупката се прави малко хълмче, върху него се поставя коренището, корените внимателно се оправят надолу и се засипват с почва. Има един важен момент - пъпките да се намират на дълбочина 3-5 см от повърхността на почвата. Иначе няма да разцъфне.

По време на цъфтежа възрастният храст може да изкара до 100 цветоноса. На за да бъдат едри, а растението да не се изтощи, трябва да се оставят 20-25 пъпки. Останалите се отрязват преди да стигнат 1,5-2 см в диаметър.