Времето преди зимата е най-важно за виладжиите и градинарите

Всеки градинар навярно се тревожи за пагубното действие на зимните студове. На всеки му се иска любимите му растения да презимуват без загуби, а напролет отново да го зарадват с пищни цветове и богата реколта.

За да преживеят по-лесно зимните студове растенията имат нужда от правилна подготовка за студените дни - един от най-важните етапи е есенното торене.

И въпреки че се нарича есенно торене, то започва още през лятото.

Така овощните се подготвят за зимата още от юли, а ягодите - от юни.

През есента торове се внасят до края на септември. По-късното подхранване е нискоефективно, тъй като вегетационният период приключва, растенията минават във фаза на покой и не успяват да усвоят хранителните вещества напълно.

Минерални торове

Всички полезни вещества от почвата растенията могат да усвояват само под формата на воден разтвор.

По тази причина много градинари предпочитат да използват течни комплексни подхранващи препарати - те проникват по-бързо до корените, и естествено, по-бързо се усвояват.

Отнесете се много внимателно към избора на комплексните минерални торове.

Съществуват много специализирани формулации - за трева, декоративни или плододаващи храсти, многогодишни растения, овошки, хвойнови видове.

За хвойновите е най-добре да се изберат специални препарати за хвойнови растения, а хостите да подхраните с препарат за многогодишни видове.

В тези смески е оптимално балансиран минералният състав и растенията получават всичко, което им е необходимо за пълноценн развитие и растеж.

Освен това, обърнете внимание, че минералните торове, които се внасят през есента, трябва да имат минимално съдържание на азот.

На опаковката им обикновено е указано, че са за приложение през есента.

В тях почти няма азот, а присъстват фосфор, калий, калций - микроелементите, необходими за узряване на издънките, укрепване на имунитета на растението и за повишаването на устойчивостта към ниски температури.

Информация за нормите на внасяне на препаратите ще намерите върху самите опаковки. Те не бива да се превишават - по-добре да дадете по-малко хранителни вещества, отколкото повече.

Органични торове:

Тор и птичи тор

Много ценен, отговарящ за плодородието на почвата. Пресен животински или птичи тор се внася при прекопаване на почвата. Не бива да се внасяте непосредствено под растението, когато го засаждате - ще изгорят корените му. Нормата на внасяне е 300-400 кг на декар веднъж на 2-3 години.

Пепел

Пепелта съдържа цял куп ценни микроелементи. На 1 кв. м. се внася до 1 кг пепел. Както и органичния тор, тя се внася при есенното прекопаване, веднъж на 3-4 години. Много добре на такова подхранване реагират зелето, картофите, ягодите, малините.

Торф

Планинският торф съдържа много органични вещества, има висока степен на влагоемкост. Трябва обаче да се има предвид ниското му съдържание на хранителни вещества и високата киселинност.

Торфът от низините има неутрална или слабокисела реакция. Нивото на хранителни вещества в него е по-високо, но органичните вещества са доста по-малко. И двата вида торф е по-рационално да бъдат използвани като съставки на компоста.

Компост

Неслучайно земеделците го наричат черно злато. Внасянето на узрял компост осигурява продължително почвено плодородие. Ориентировъчна норма - по 3-4 кг на 1 кв. м.

Мулч от наситнена трева, дребни клонки, кора от дървета

Пресният мулч не е тор. Но неговото внасяне въпреки това е оправдано - той разрохква почвата, и задържа влагата.

Разлагайки се постепенно той се превръща в тор и служи за храна на почвените микроорганизми, гъбите и червеите - създателите на хумуса.

Торене на розите

Не случайно наричани "Царица на цветята"

Ярките и ароматни цветове поразяват с красотата и многообразието си. Но за да ви радват розите колкото е възможно по-дълго, за тях трябва да се полагат правилни грижи.

Както всички цъфтящи растения за пълноценното си развитие и розите се нуждаят от торове - органични и минерални. Съдържащите се в тях вещества въздействат на розите по следните начини:

азотът помага на листата и филизите да растат по-бързо;

фосфорът спомага за обилното залагане на цветните пъпки и ускорява развитието на розовия храст, което позволява на розите да понесат по-лесно зимата;

калият помага на храста да задържа водата, способства за бързо узряване на дървесината и прави растението нечувствително към болести и вредители;

микроелементите укрепват растението и помагат за обилния цъфтеж;

органичните торове съдържат всички необходими за храненето на розовия храст елементи под формата на органични съединения.

Схемата за подхранване

За първи път розите се подхранват напролет, най-добре в края на април, веднага след резитбата. Тогава трябва да се внесат азотни торове - урея, амониева селитра или специализирани пролетни торове за цветя.

7-10 дни след първото подхранване се прави второ - с органични торове. Под всеки розов храст се внася по половин кофа компост.

Трето подхранване на розите са прави през юни, когато се формират цветните пъпки. Тогава се нуждаят от много органични вещества, затова е подходящо внасянето на птичи тор (4 литра на храст).

Четвъртото подхранване също се прави лятото, но вече през юли, когато розите прецъфтят и вече са изрязани. През този месец те се нуждаят от минерални торове с високо съдържание на фосфор или калий.

През есента се подхранват през месец септември, внасят се в почвата течни органични торове, но и калий и магнезий.