Сушене на въздух:

Ако имате достатъчно време и място, можете да изсушите подправките на снопове (по 4-5 стебла) и да ги закачите да висят надолу с листата в тъмно, топло и добре проветриво помещение. Сушенето отнема около 2 до 4 седмици, ако искате подправките да са добре изсъхнали и да се ронят между пръстите ви. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

На проветриво място:

Измийте и изсушете подправките. Подредете ги в плитък съд на един ред и ги покрийте с кухненска хартия, след което ги поставете в хладилника, докато напълно изсъхнат.

Във фурната:

Подредете измитите подправки на един ред в тавичка върху хартия за печене и включете фурната на 80 градуса. Сушете подправките така около 4 часа, като държите вратата на фурната отворена през цялото време, за да излиза навън влагата. Разбърквайте от време на време. Поставете подправките в кутии или бурканчета, едва когато са напълно изсъхнали.

В микровълновата:

Ако имате спешна нужда от сушени подправки, това е може би идеалният метод да се сдобиете с тях. Трябва обаче да сте много внимателни, защото всички микровълнови печки имат различна мощност и особености и трябва точно да се спазват инструкциите им за употреба.

Някои насоки:

Измийте добре подправките, отцедете ги и ги оставете настрана за около час. Не трябва да остава никаква влага по тях, преди да ги загреете. Подредете стръковете на един ред, върху лист кухненска хартия и ги покрийте с друг лист. Поставете ги в микровълновата за 2 минути на максимална мощност. Обърнете горния лист хартия и и върнете подправките в микровълновата за още 1 минута, докато станат напълно сухи и започнат да се трошат.

Съхранете на сухо и тъмно място в контейнер, който се затваря плътно, или в найлонов плик с цип. По този начин изсушени, подправките могат да се използват около година.

Може и така:

l Със сол и захар:

Можете да изсушите зелени подправки, като просто ги положите върху слой сол или захар и отгоре също ги покриете с тях. Оставете ги така, докато изсъхнат, след което махнете само листата и ги сложете в плътно затварящи се контейнери. Според вкуса и аромата на подправката, прецените сами, кое е по-добре - захар или сол.

l Песто:

Накълцайте зелените подправки в кухненския робот, като добавите мазнина, най-добре зехтин (около 2 ч.чаши свежи подправки и 1/3 ч.чаша зехтин). Сместа трябва да стане кремообразна. Съхранете пестото в малки найлонови пликчета /с цип/ или други плътно затварящи се контейнери, във фризера. Преди употреба трябва да размразите пестото и с лъжичка да отделите нужното количество. Останалото песто замразете повторно. Най-често песто се приготвя от босилек, но могат да се използват и комбинации от няколко вида зелени подправки.

l Във фризера, на кубчета:

Накълцайте на ситно подправките и ги разпределете във формички за лед. Покрийте с вода и замразете. Вместо вода можете да използвате зехтин или бульон. След като замръзнат, прехвърлете кубчетата в найлонов плик и го завържете, така че в него да не остане почти никакъв въздух.

l Цели във фризера:

Много подправки могат да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови пликчета. Накълцват се на ситно веднага преди употреба и се връщат обратно във фризера.

l Ароматно масло:

Измийте подправките и ги накълцайте на ситно, след което ги объркайте с меко масло. Замразете маслото във формички за лед. Така при всяко готвене можете да извадите необходимата порция, според рецептата.

l Ароматна сол:

Направете си сами комбинирана подправка за приготвяне на супи, ястия и заливки, като комбинирате стрити наситно вече изсушени подправки с готварска сол.

Запомнете: 1 ч.л. сушени подправки се равнява на 1 с.л. пресни. (ХФ)

l Ако градината ви е дарила с многобройни

свежи зелени, можете да ги запазите

за кулинарна употреба през цялата година

10 начина за съхраняване

и сушене на подправки