Точният момент за беритба на всеки сорт е от съществено значение за правилното съхранение на плодовете. За овощарите най-лесните показателите за определяне момента на беритбената зрялост са: появата на характерната за сорта окраска по кожицата на плода, лесното откъсване на плодовата дръжка от плодовата клонка и потъмняването на кожицата на семената.

През септември узряват есенните сортове ябълки, като Златна Пармена, Джонатан, Червена превъзходна и Златна превъзходна, Канадска ренета, Английска зелена ренета, и др.

Този месец зреят зимните крушови сортове Хардиева, Боскова, Харденпонтова масловки, Пекъмс Триумф, Попска и др. От костилковите видове продължават да се берат късните прасковени и сливови сортове.

Продължава брането на малини от сортовете Люлин и Херитидж.

Започва прибирането и на орехите.