Българска асоциация Биопродукти изразява възмущение от начина на структуриране на изискванията и критерийте в подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Според асоциацията Комитетът по наблюдение на програмата е съставен от държавни служители от различни ведомства и сдружения на консултанти, а сдруженията на земеделците са без право на глас и на практика нямат възможност да повлияят на решенията.

Биопроизводителите обясняват в отворено писмо, че подмярката е предвидена по начин, който силно облагодетелства големите производители и най-вече преработватели и целият й бюджет ще бъде усвоен от малък брой такива фирми. А няма възможност хиляди малки и средни фермери да могат да се възползват и да затворят цикъла на производство, като излязат на пазара с краен продукт, за да осигурят развитие на селските райони и нови работни места в тях.

Като най-жалкото в тази ситуация организацията посочва, че това се случва с участието на МЗХГ и с подкрепата не само на консултантските сдружения, а дори и на синдикатите.