Позицията на България за Общата селскостопанска политика /ОСП/ за след 2020 година се очаква да бъде почти официално оформена в началото на октомври.

Датата би могла да бъде 12 октомври, защото за тогава е насрочена следващата среща със съюзите и асоциациите в МЗХГ и се очаква на нея браншът да финализира своята позиция.

Това стана ясно в Народното събрание от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който обяви, че ведомството работи активно по елементите на бъдещата ОСП и провежда активни дебати с браншовите организации.

Поне у нас не се предвижда фундаментална промяна на сектор земеделие. А засега и почти всички европейски страни застават зад това, че ОСП е от най-успешните европейски политики и трябва да бъде запазена, въпросът е в какъв формат.

Очертава се освен това

запазване на директните плащания

както и като един от приоритетите да остане подпомагането на обвързаното производство на продукция, заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Той допълни, че позицията по Програмата за развитие на селските райони трябва да бъде ориентирана още и към ефективни мерки, които носят придадена стойност.