Сортът е с високо съдържание на сухо вещество, казват създателите му от Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик и Институтът по зеленчукови култури - Марица в Пловдив.

Това го прави подходящ за печене.

Освен това сортът се характеризира с двустенна, дву или трикамерна чушка.

Според директора на Опитната станция доц. д-р Христина Георгиева станцията има отлични контакти със земеделски производители, други институции и звената в системата на Селскостопанска академия.

Станцията развива експериментална дейност относно напояването на полските култури, има традиции в сортоподдържането и семепроизводството и опазва генетичната идентичност на български сортове.

Произвежда и поддържа и сортове обикновена пшеница, ечемик и тритикале, както и български хибриди царевица. Но смята, че има нужда от единно управление на земите, координирано сортоподдържане и сортопроизводство, и въобще координирана научна дейност в системата на ССА.