И изхранваният фураж е причина за влажната постеля в птицефермата, но с правилно съставени дажби може да се намери решение на този проблем, припомня проф. Йоанис Мавромикалис от Wattagnet.
Мократа постеля при отглеждането на бройлери е многогодишен проблем, който няма как да изчезне, докато птиците се отглеждат, както досега, върху отпадъчни материали.
Освен обичайните причини, дължащи се на заболявания, проблеми с вентилацията и осигуряването на птиейна вода, храненето играе важна роля за добрата постеля на птиците.
Храненето или по-скоро лошо структурираната дажба може да причини намокряне на зърнените съставки. А това от своя страна води до воднисти изпражнения, които мокрят допълнително постелята. А това означава, че птиците пият повече вода, отколкото е необходимо, или не тя не се абсорира достатъчно в чревния тракт. Първото се дължи на излишък от протеини и минерали в дажбата, но и двете водят до отделяне на допълнително количество вода. Същото може да се каже и за някои лекарства. Второто се дължи на някои компоненти в дажбата, които "улавят" вода и пречат на усвояването й.
И така как може посредством храненето на птиците да разрешим или поне да намалим проблема с влажната постеля при бройлерите?
Първо, можем да намалим количеството на проблемните съставки в дажбите. Това обаче не е лесно поради икономически причини.
Второ, можем да включим някои добавки, които контролират излишната влажност или спомагат за освобождаване на задържаната вода.