• Почти навсякъде по света, фермерите застават срещу глобалните споразумения за свободна търговия, съобщават експертите от CAPA. На другия полюс са преработватели и търговци, които в свободната търговия виждат възможност за конкурентен натиск върху цените и реализиране на по-големи печалби. 

• Зеленчуко и плодопроизводителите от САЩ подкрепят отменянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия - НАФТА. От 1994 година, когато е в сила споразумението досега, потреблението на домати за прясна консумация в САЩ се е покачило с 61%, до около 3,4 млн.т., а вътрешното производство е спаднало с 11% до 1,6 млн.т. Около 1,7 млн.т. е вносът от Мексико, което е увеличение от 4 пъти.

• Макар голяма част от наложената от Русия забрана за внос на плодове и зеленчуци от Турция да отпадна, забраната за внос на домати остана. Русия внася около 500 хил.т. домати от общо 3,4 млн.т годишна консумация. От цялото производство в Русия, само 620 хил.т. са от оранжерийно производство, а останалото е от полско производство, което идва през лятото, което допринесе за продължаване ограниченията върху турския внос.

. Наблюденията показват, че ролята на цените при избора на това, какви зеленчуци да се отглеждат от производителите, влияе само на до 10% от площите, докато опитът и специализацията са отговорни за останалия избор.