• Цените в Западна Европа на домати, пипер и краставици през това лято остават стабилни и сравнително високи за сезона. Засушаванията в южните части на Европа – Италия и Франция ще засегнат основно полското производство, съобщават експертите от САРА.

• Цената на едро на домати в Полша в края на август, 2017 г е около 0,45 евро/кг, 0,45 евро/кг при краставиците и 0,7 евро/кг за червения пипер.

• В анализ на перспективите пред зеленчукопроизводството в Европа, Рабобанк посочва, че в следващите 10 години, разходите за зеленчуци ще изпреварват ръста в количествата. Потребителите ще обръщат повече внимание на вкуса, аромата, качеството. Все по-популярни стават полуготовите, пакетирани салати от по 250 и 500 гр., които доминират в търговията на дребно в Холандия и Германия.

• Рабобанк очаква стабилен ръст в търсенето на пипер (зелен и червен), както и на запазване силното търсене на краставици, докато при доматите се предвижда задържане в следващите години. Те виждат голям шанс в тези тенденции за оранжерийното производство, което най-добре може да отговори на тях.

• Очертават се 2 основни пазарни линии в производството на зеленчуци, едната е конвенционалната, където производителите трябва винаги да мислят за съотношението цена-качество и нетрадиционната (биологично производство, местни зеленчуци и др.), където качеството, емоцията и желанията ще определят пазара.