Кучетата правят забавни неща. Повечето от тях смятаме, че са безобидни и смешни, но всъщност показват наличие на здравословни проблеми. Ето някои от тях:

1. ТЪТРИ СЕ ПО ДУПЕ

Някои собственици на кучета много се забавляват, когато любимецът им влачи дупето си по пода и дори има подобни реклами за чистене, но всъщност това не е нормално поведение, ако се случва много често. А съчетано с облизване на аналната област, е признак на сърбеж и болезненост.

Най-честата причина за това е инфекция на аналните жлези на кучето. Те са много малки и са разпложени от двете страни на ануса. Функцията им е да произвеждат секрет, който е идентификационен маркер на животното.

В нормално състояние на кучето секретът се отделя сам при дефекацията. Ако секретът се сгъсти, аналните жлези се запушват, препълват и кучето изпитва дискомфорт. Така че, ако кучето ви се тътри по пода, трябва да отидете при ветеринарния му лекар.

2. ТЪРКА СИ МУЦУНАТА, ОЧИТЕ ИЛИ УШИТЕ

Съвсем погрешно собственици смятат, че когато кучето им си трие лицето пред тях, така показва привързаност, но ако кучето го прави многократно, това е знак за проблем.

Може нещо по муцуната и лицето му да го дразни или сърби. Може да си търка очите или ушите. Може да има нещо по зъбите или в устата.

Огледайте добре очите и ушите му. Когато кучето си търка ожесочено муцуната в тревата, заведете го на лекар.

3. ЛЕЖИ ПО ГРЪБ И СЕ ЧЕШЕ

Забавно е, когато кучето започне трие гърба си, но когато прави това постоянно, това говори за силен сърбеж.

Разтворете козината му над опашката и потърсете бълхи. В основата на косъма може да откриете малки черни точки, а ако ги намокрите с вода или алкохол, те изглеждат червеникави - като кръвта която пият. Дори да не откриете бълхи, направете едно третиране.

4. ПЪЛЗИ НА КОЛЕНЕ ИЛИ ЗАЕМА "МОЛИТВЕНА" ПОЗА

"Поклонът" на кучето може да е призив за игра, но тогава го прави с радостно очакване. Но ако забележите, че кучето ви застава на колене дори когато е в покой, това може да е признак за коремни болки.

Една от най-опасните причини за болки в корема е смъртоносният панкреатит. Той може да бъде причинен от храни, съдържащи много мазнини. Обикновено страдат кучета от дребните породи. Болните животни нямат апетит, повръщат или застават в т.нар. молитвена поза. Смята се, че по този начин кучето се мъчи да облекчи болката.

5.НЕ СПИРА ДА СИ ГОНИ ОПАШКАТА

Наистина е забавно да гледаш как кучето си гони опашката, но понякога това е признак на страдание: болка, гръбначна аномалия или стоматологичен проблем.

Специалисти определят гоненето на опашката и като обсесивно-компулсивното разстройство като при хората.

Така че, ако кучето ви постоянно и продължително време гони опашката си, направете консултация с ветеринарен лекар.