Смяната на сезоните е изпитание за организма

Д-р Емилия Бенова

С настъпването на есента много хора започват да се оплакват от обостряне на редица хронични заболявания - гастрит, язва, артрити, стари травми и други. Със захлаждането на времето се активизират вирусите, а защитните сили на организма рязко отслабват.

Смяната на времето и промените в атмосферното налягане оказват съществено влияние на сърдечно-болните, като се засилват хипертоничните кризи, зачестяват пристъпите на стенокардия и се обостря исхемичната болест. Увеличава се броя на възпаленията на белите дробове и астматичните прояви. Намаляването на слънчевото греене довежда до униние и известните есенни депресии. Най-силно подвластни на нервнопсихичните фактори са болестите на стомашно-чревния тракт. Гастритът и язвата могат да се изострят при някои хора буквално за часове. Появява се усещането за тежест в стомаха, киселини, гадене, повръщане. Ако болката се появява 2-3 часа след хранене потърсете лекар. Редица хронични заболявания уши-нос-гърло също "обичат" лошото време.

Остеохондрозата - към нея е предразположена практически всяка жена над 30 г. Преохлаждането в условията на повишена влажност и резките промени на времето, по-малко подвижният начин на живот са благоприятна почва за изостряне на заболяването.

Безсънието - развива се по-често при жените и води до хронично изтощаване.

Есенни съвети

1. Опитайте се положителните емоции да бъдат повече от отрицателните.

2. Освободете се от мрачните мисли. Вечер вземайте валериан или таблетки с комбиниран състав "валериан-глог-мента"

3. Не се самолекувайте, а потърсете лекар.

4. Пазете ставите си. Приемайте витамини от група В и калций.