Защо божурът не цъфна?

09 септември 2017
Цветя
0
7947
 

ВЪПРОС

Цветана Пенева от Софияа- Миналата година изрязах храстите на божурите. Беше през август. Тази година нито един от изрязаните не цъфна. Защо? - Цветана Пенева от София

Отговаря

Гргана Младенова:

Защото коренищата не са имали възможността да се изхранят и са се изтощили! Божурът е коренищно растение с много характерни изисквания за време и място на засаждане, торови норми и грижи през вегетацията. Той има нужда от богата почва, слънчево място и редовни поливки, за да цъфти. Торенето през вегетацията с комбинирани торове или с добре угнил оборски тор също дава своя принос за добър резултат- пищни цветове и лъскава, зелена листна маса. Когато цветето прецъфти, цветовете се отстраняват, но не и листата!

Листата на всяко растение изпълняват функцията на преработвателни цехове. Те улавят енергия от слънчевите лъчи основно чрез хлорофила и някои други пигменти. След това чрез редица процеси в растителния организъм тази енергия се преработва в хранителни асимилати.

В началото на вегетацията, енергията за развитие на божура идва от коренището. Но тази енергия е набавена през предишния сезон от листата.

Цикълът е:

През пролетта настъпват подходящи условия за развитие и божурът се събужда. Старт на това дава коренището. Щом се развият първите листа, изхранването на растението зависи от топлината, влагата и хранителните елементи, налични в почвата.

Всяко цвете е създадено, за да цъфти. Цветовете, обаче изискват повече енергия, както и последвалото образуване на семена. Дотук коренът изпълнява функцията си на всмукателен орган, но се изтощава. С премахването на прецъфтелите цветове и прекъсването на репродуктивния процес неговата работа се улеснява.

Листата, обаче, трябва да останат! От прецъфтяването до отмирането на листната маса асимилатите набавени от тях се разпределят за различни нужди. Една част от тях се складира именно в коренището. Ако листната маса се отстрани рано, божурът няма възможност да складира енергия. Това налага преустановяване на цикъла с изключване на цъфтежа от него.

Тоест поне един вегетационен сезон е необходим за възстановяване на запасите от енергия

В природата има неписани закони и последователности, а отнемането на нейните функции си има цена. Когато листната маса, на което и да било растение, пожълтее, тя отмира сама. Затова, ако има подходящо време за премахването ѝ, то това е есента. В конкретния случай с божурите, листната маса се отстранява късно през есента и резитбата не се извършва до земята, а на 15-20 см над почвената повърхност

Други причини

Всяко нараняване на коренището на божура отлага цъфтежа с поне една година. Пресаждане, преместване, разделяне на коренището с цел размножаване, загниване и т.н. са основни причини божурите да не цъфтят.

Докато се възстановят раните по коренището или растението се адаптира към новите условия е необходимо време. В зависимост от ситуацията и състоянието на коренището този период може да е година, а може и повече.

Младите растения също не цъфтят. Една-две, дори три години след засаждане божурът натрупва резервна енергия в коренището и чак тогава зацъфтява. Периодът до цъфтеж може да бъде и по-дълъг в зависимост от сорта и условията на средата.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
12357
0

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

4194
0

Не всички храсти могат да се разделят. Тези с едно основно стъбло, каквато е вейгелата например, не са никак подходящи. Разделяне се прилага на храсти, които се разклоняват от основата още в почвата.

12798
0

Гергана Младенова Лимоните и като цяло цитрусовите не са типични за нашите ширини, но успешно се приспособяват на открито през топлата част от годината. През зимата трябва да се защитят от студа.

19071
0

Колко са методите и кои са най-подходящи Гергана Младенова Много от цъфтящите и декоративно листни храсти се размножават вегетативно. Това размножаване има редица предимства.

32175
0

Стъпка по стъпка 1. Снабдете се с пресен корен от джинджифил. 2. Оставете джинджифила в съд с топла вода за една нощ. 3. Пригответе саксия с размери 35 сантиметра дълбочина и 30 сантиметра широчина.

Още от Фермер
8325
0

През лятото летищните правила в САЩ са нарушени, след като стотици "пасажери без билет" нахлуват в самолет в САЩ. Но тези "пътници" дори не са били хора.

729
0

Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по ДОПК. Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител Корнелия Нинова/БСП/,

4347
0

За резултата след отнемането на старата пчелна майки се информирате след два-три дни, пише Агенция Хоби ПиК. Подобно е придаване през входа на кошера,

4203
0

Първият „16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“ ще бъде открит в петък, 24 ноември. Той се намира в офис сградата на „Сиенит“ в зона „Марица“,

4122
0

След заседание на постоянно действащата комисия по тютюна към Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Благоевград днес е отнет лицензът за изкупуване на суров тютюн на фирма „Лийв табако А.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-забележителните артинсталации на Христо Явашев-Кристо стана повод за съдебен иск срещу него 40 г. след като той работи по нея. Кристо и съпругата му Жан-Клод сами финансират “Бягащата ограда” и отделят 4 години от живота си. Те започват работата по проекта през 1972 г. Тя представлява 50-километрова ограда в Северна Калифорния.

За първи път за “Черния петък” на 24 ноември 2017 г., румънският онлайн сайт не посочва нито стоките, нито размера на намаленията Причината е в рекордната глоба от КЗК - 4,7 млн. лева потребителите са подведени - първо се вдигат цените на стоки, а после се обявяват намаления Над 250 млн. лева е оборотът на румънския онлайн търговец Emag за трите

Националът Божидар Краев и холандската легенда Рафаел ван дер Ваарт се разписаха за втория тим на “Мидтиланд” в Дания. В мач от първенството на резервите двамата бяха с важен принос за успеха с 4:1 като гост на “Орхус”. Домакините откриха резултата в 40-ата мин чрез Бунду. 6 мин след почивката 34-годишният Ван дер Ваарт изравни.

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.