Белгийските фермери: Само 65% от производствените разходи на млякото покрива изкупната цена

07 септември 2017
Животновъдство
0
10215
 

По данни на European Milk Board - EMB, производствените разходи за 1 кг мляко в белгийските ферми е 41,3 евроцента, а фермерите получават едва по 26,7 евроцента, т.е. изкупната цена на млeчната суровина покрива само 65% от разходите.
Европейският млечен борд заедно с асоциацията Belgian Dairy Farmers са изчислили какви загуби търпят фермерите при производството на мляко.
ЕMB е организация, предсталяваща интересите на участниците в млечния пазар в Евросъюза, припомня Dairy Reporter. Нейни членове са 100 000 млекопроизводители от 15 европейски държави.
При изчисленията експертите са използвали данни на Еврокомисията и на Евростат: ценовите показатели на фуражи, торове, семена, енергийни разходи и равнището на доходите на фермерите. При оценката са взети предвид и разходите за труд на фермерите и техните семейства.
Изкупната цена на млякото в Европа намалява от 2015 г. Постепенно се стига до това, че разходите на млекопроизводителите надвишават с 35% средствата, които те получават при реализацията на суровината.
По оценка на EMB цена, която напълно би покривала фермерските разходи, не е имало от 5 години на европейския пазар.
Според Ервин Шопгес (член на Управителния съвет EMB в Белгия) млекопроизводителите постоянно търпят загуби. И се питам колко дълго ще издържим, след като от 5 години не си покриваме разходите, споделя Шопгес.
От EMB отбелязват, что през 2016 г. млекопроизводителите са получавали по 2,2 евроцента държавна субсидия на килограм мляко. Така разликата между разходите и цената на реализиран килограм мляко става почти 15 евроцента. И според EMB субсидията едва ли може да гарантира на фермерите годишна печалба.
За политиците трябва да е очевидно, че белгийските фермери, които работят денонощно, не могат дори да си покрият разходите, казва вицепрезидентът на Belgian Dairy Farmers Кристиан Виртц.
От EMB отбелязват, че показателите на изкупните цени на млякото в Евросъюза постепенно се стабилизират. Въпреки това сегашното ценово равнище не позволява на фермерите да покриват производствените си разходи. Според тях единственият изход от настоящото положение е в преразглеждане на общата селскостопанска политика на ЕС.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
10791
0

А той е основна добавка от най-ранна възраст Жени Владинова Макар че хората, които отглеждат птици знаят, че на тях трябва да се дава редовно пясък, твърде често това не се прави.

7911
0

Причини за попадане в суровината на несвойствени и ароматни вещества Освен най-важните хранителни вещества (мазнини, белтъци) на качеството и стойността на произведената млечна суровина влияят

5130
0

Страната залага на семейното фермерство Таня Демирова Показателите на млечния сектор на Франция продължават да са стабилни с годишен оборот от 30 млрд. евро.

6642
0

Някои насекоми съдържат вещества с антибактериални свойства - такива като хитин, хитозан, дипептиди и лауринова киселина. Тяхното активно използване в комбинираните фуражи може да подобри имунитета

10908
0

Учени от Центъра за селскостопански изследвания - AgResearch, в новозеландския град Моусджайъл създават порода овце, които при храненето си ще отделят в атмосферата с 10 % по-малко метан в сравнение

Още от Фермер
234
0

Vaderstad представя Tempo L 24, изцяло новата, най-голяма, високоскоростна и точна сеялка за захарно цвекло и маслодайна рапица Премиера по време на канадското изложение за агротехника Прогрес на

1611
0

През настоящата година жътвата на основните есенни култури стартира по-рано, в сравнение с миналия сезон. По оперативни данни на земеделското министерство, към 14.06.2018 г.

3159
0

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата. Нападнатите растителни части се деформират, завиват,

324
0

Производителите на свинско месо в САЩ, вече обременени от предишните мита от страна на Китай, се подготвят за нови трудности, тъй като Пекин реши да въведе нови тарифи,

1935
0

На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителни резултати за болестта „Чума по дребните преживни животни“ (PPR) в животновъдни

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Затворник с 12-годишна присъда избяга по-рано през деня от полигон от открит тип край Ловеч. Борис Иванов се е отклонил от изтърпяване на наказанието си. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята, предаде БТА. Каракачанов, който отговори днес на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия, е запознал и с предложения за промени в Закона за обществените поръчки,

Току-що в Бургаския окръжен съд бе докаран 55-годишният Борислав С., който преби до смърт сестра си Десислава на 18 юни в Созопол. Мъжът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Всеки момент ще започне делото за мярката му за неотклонение, съдът ще поиска постоянен арест. Очаквайте подробности!

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа