Белгийските фермери: Само 65% от производствените разходи на млякото покрива изкупната цена

07 септември 2017
Животновъдство
0
7785
 

По данни на European Milk Board - EMB, производствените разходи за 1 кг мляко в белгийските ферми е 41,3 евроцента, а фермерите получават едва по 26,7 евроцента, т.е. изкупната цена на млeчната суровина покрива само 65% от разходите.
Европейският млечен борд заедно с асоциацията Belgian Dairy Farmers са изчислили какви загуби търпят фермерите при производството на мляко.
ЕMB е организация, предсталяваща интересите на участниците в млечния пазар в Евросъюза, припомня Dairy Reporter. Нейни членове са 100 000 млекопроизводители от 15 европейски държави.
При изчисленията експертите са използвали данни на Еврокомисията и на Евростат: ценовите показатели на фуражи, торове, семена, енергийни разходи и равнището на доходите на фермерите. При оценката са взети предвид и разходите за труд на фермерите и техните семейства.
Изкупната цена на млякото в Европа намалява от 2015 г. Постепенно се стига до това, че разходите на млекопроизводителите надвишават с 35% средствата, които те получават при реализацията на суровината.
По оценка на EMB цена, която напълно би покривала фермерските разходи, не е имало от 5 години на европейския пазар.
Според Ервин Шопгес (член на Управителния съвет EMB в Белгия) млекопроизводителите постоянно търпят загуби. И се питам колко дълго ще издържим, след като от 5 години не си покриваме разходите, споделя Шопгес.
От EMB отбелязват, что през 2016 г. млекопроизводителите са получавали по 2,2 евроцента държавна субсидия на килограм мляко. Така разликата между разходите и цената на реализиран килограм мляко става почти 15 евроцента. И според EMB субсидията едва ли може да гарантира на фермерите годишна печалба.
За политиците трябва да е очевидно, че белгийските фермери, които работят денонощно, не могат дори да си покрият разходите, казва вицепрезидентът на Belgian Dairy Farmers Кристиан Виртц.
От EMB отбелязват, че показателите на изкупните цени на млякото в Евросъюза постепенно се стабилизират. Въпреки това сегашното ценово равнище не позволява на фермерите да покриват производствените си разходи. Според тях единственият изход от настоящото положение е в преразглеждане на общата селскостопанска политика на ЕС.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
189
0

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

864
0

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

603
0

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

5607
0

Това лято пожарите се превърнаха в огромен проблем за цяла Европа. Затова в Жирона, Испания, откриват необичаен начин за предотвратяването им, съобщава канал NTD.

5724
0

Еврокомисията ще отдели 9,3 млн. евро за полските свиневъди, пострадали от африканската чума по свинете. Помощта е предназначена за свинеферми с поголовие до 50 животни (70% от свинефермите в Полша)

Още от Фермер
414
0

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

540
0

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

2853
0

Един килограм пчелен восък е с по-висока стойност от един килограм мед. За разлика от меда восъкът не е хранителен продукт и се третира по-лесно – не се изисква прецизна опаковка,

864
0

През последните години американският производител на поливни системи Valley се доказа като лидер в прецизното напояване в цял свят. Сред основните причините за успеха на компанията е фактът,

117
0

"БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от дружеството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Папагалчето Бъди е поръчало комплект подаръчни кутии за 10 паунда чрез домашната система „Алекса“ на „Амазон“, която се контролира с гласови команди, предаде "Дарик". Необичайната покупка е предизвикала разследване в дома на Корин Преториус в Югоизточен Лондон. Но след като е изключила от списъка със заподозрените своя съпруг и син,

Учителят от гимназията в Садово, когото ученик би с дървен кол, разказа за инцидента пред Би Ти Ви. Преподавателят по английски език Антон Велков започва с подробностите за инцидента от вторник – излязъл в коридора, защото ученици вдигали шум. Твърди че не е обиждал, нито е предизвикал 17-годишния Атанас Георгиев да го нападне.

Режисьорът Явор Гърдев, разследващият журналист Слави Ангелов, тв продуцентът Георги Тошев бяха сред първите, които получиха автографи от Захари Карабашлиев на софийската премиера на втория му роман “Хавра” (първият е “18% сиво”.) А на опашка в “Терминал 1” се бяха наредили над 450 души. Карабашлиев, който е и главен редактор на ИК “Сиела”,

Отговор:Описаните симптоми може да се причиняват от бактериално или гъбно заболяване, а защо не и от комбинация от две или повече, но най -вероятно става въпрос за сиво гниене. Характерно за заболяването е...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.