Белгийските фермери: Само 65% от производствените разходи на млякото покрива изкупната цена

07 септември 2017
Животновъдство
0
8676
 

По данни на European Milk Board - EMB, производствените разходи за 1 кг мляко в белгийските ферми е 41,3 евроцента, а фермерите получават едва по 26,7 евроцента, т.е. изкупната цена на млeчната суровина покрива само 65% от разходите.
Европейският млечен борд заедно с асоциацията Belgian Dairy Farmers са изчислили какви загуби търпят фермерите при производството на мляко.
ЕMB е организация, предсталяваща интересите на участниците в млечния пазар в Евросъюза, припомня Dairy Reporter. Нейни членове са 100 000 млекопроизводители от 15 европейски държави.
При изчисленията експертите са използвали данни на Еврокомисията и на Евростат: ценовите показатели на фуражи, торове, семена, енергийни разходи и равнището на доходите на фермерите. При оценката са взети предвид и разходите за труд на фермерите и техните семейства.
Изкупната цена на млякото в Европа намалява от 2015 г. Постепенно се стига до това, че разходите на млекопроизводителите надвишават с 35% средствата, които те получават при реализацията на суровината.
По оценка на EMB цена, която напълно би покривала фермерските разходи, не е имало от 5 години на европейския пазар.
Според Ервин Шопгес (член на Управителния съвет EMB в Белгия) млекопроизводителите постоянно търпят загуби. И се питам колко дълго ще издържим, след като от 5 години не си покриваме разходите, споделя Шопгес.
От EMB отбелязват, что през 2016 г. млекопроизводителите са получавали по 2,2 евроцента държавна субсидия на килограм мляко. Така разликата между разходите и цената на реализиран килограм мляко става почти 15 евроцента. И според EMB субсидията едва ли може да гарантира на фермерите годишна печалба.
За политиците трябва да е очевидно, че белгийските фермери, които работят денонощно, не могат дори да си покрият разходите, казва вицепрезидентът на Belgian Dairy Farmers Кристиан Виртц.
От EMB отбелязват, че показателите на изкупните цени на млякото в Евросъюза постепенно се стабилизират. Въпреки това сегашното ценово равнище не позволява на фермерите да покриват производствените си разходи. Според тях единственият изход от настоящото положение е в преразглеждане на общата селскостопанска политика на ЕС.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2430
0

В американската козеферма Sunflower Farm Creamery в окръг Къмбърланд, щата Мейн, всички животни имат имена. А собствениците й Хоуп Хол и съпругът и Крис познават всяка от 44-те козички по блеенето й.

6498
0

Британско сирене е признато за най-доброто в света на специална церемония в Лондон, където връчиха наградите на най-добрите производители на млечни продукти, съобщава Farminguk.

2610
0

С перфектната си инженерингова дейност фирма "Агритоп" се утвърди като безспорен лидер в животновъдния сектор Динамично развиващата се компания е първият и основен партньор на най-големия

4176
0

Изборът на технология за отглеждане на телета по време на млечния период на изхранване е много важен за продуктивността на бъдещото стадо За качествен ремонт на стадото са необходими и здрави

4545
0

Съюзът на земеделските камари  на Турция (TZOB) предупреди, че производството на червено месо в страната продължава да намалява и това е основна причина за увеличение на цените му.

Още от Фермер
1044
0

Вземете плодове по ваш вкус - цитруси, киви, банани. Плодовете е добре да са със среден размер. Нарежете внимателно заедно с кората на тънки филии. Добре е, ако имате, да използвате колбасорезачка.

3393
0

При дебел сняг през кошерите не трябва да се откриват веднага. За нашите климатични зимата е възможно да започне от края на ноември, затова и грижите за пчелините не се отличават съществено от тези в

1323
0

Шест браншови организации днес обявиха позицията си за ОСП след 2020 г. и предупредиха, чеако не бъде разбит дисбаланса в субсидирането у нас, който продължава вече два програмни периода от

441
0

И най-търпеливият стопанин не понася, когато любимата котка копае в саксиите, разсипва пръст из стаята и на практика унищожава цветята. Какво можете да предприемете?

6093
0

Продукти: пилешко филе и картофи - по 300 г, морков, глава лук, 2 скилидкичесън, 100 г кашкавал, 2 суп. лъж. заквасена сметана, черен пипер и сол, подправки, магданоз - на вкус, около 0,5 л бульон,

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителното бюро на БСП да смени отговорника за област Стара Загора Драгомир Стойнев. Такъв призив отправя до централата на "Позитано" общинският съвет на червените в Казанлък на заседание, проведено вчера. В момент на консолидация на организацията Драгомир Стойнев не обединява, а чертае разделителни линии в 126-годишната организация,

Много нови сериали тръгват по големите телевизии догодина. Ще има и смях, и забавление за зрителите, но и екшън, разследване, трилър и драма. Още през януари Нова тв ще пусне първия от тях - “Полицаите от края на града”, която ще събере на едно място Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков. Те ще влязат в ролята на злополучни ченгета, които,

Шефът на Конституционния съд му е рецензент Втори цикъл разкази - “Осмият ден от седмицата”, представи в четвъртък бившият вицепремиер и министър на образованието - шефът на катедра “Теория и история на държавата и правото” в СУ “Св. Кл. Охридски” проф. Даниел Вълчев. Четирима бивши вицепремиери, един служебен премиер и шеф на парламента,

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.