Ремаркетата с различни приложения са особено нужни на стопаните в момента, не само за да приберат без загуби реколтата си, но и да я транспортират ефективно до своите хранилища. Самотоварещи се ремаркета за рулонни бали и претоварващи ремаркета за зърно, минерални торове и насипни товари са машините, които помагат в работата на зърнопроизводителите. Вносителят на техниката Оптиком ООД е помислил и за животновъдите - универсални ремаркета с подвижна предна стена, подходящи за превоз на силаж, разхвърляне на оборски тор и транспортиране на зърно и насипни товари е подходящата за тях многофункционална машина. Ремаркетата се произвеждат в Украйна от “Завод Кобзаренко”. Заводът си партнира с Оптиком вече повече от 5 години в грижа за българските фермери.

Претоварващи ремаркета за зърно модели ПБН са с товароподемност от 11 до 30 тона и съответно маса от 16 до 39 тона. Скоростта на разтоварване, която достигат е от 3 т/мин за по-малките модели до 6 т/мин за най-големият модел. Машините са снабдени още с пневматична спирачна система, разтоварващ шнек, почистващ механизъм на централния шнек, хидравлична опора на теглича и др.

Другата гама, предлагана у нас са самотоварещи се ремаркета за рулонни бали, модели ПТ. Товаренето на балите в ремаркето се осъществява от виличния повдигач, който с помощта на хидравличен цилиндър ги повдига и полага на платформата. Предната стена придвижва балите назад. Разтоварването се осъществява чрез избутване на балите от предната стена през задния електрически отварящ се борд. При това леко приплъзване в посоката на движение балите запазват формата и целостта си. Верижният транспортьор се намира в закрит канал, което напълно изключва възможността от контакт на веригата с балите и повреждане на нишките на сезала или мрежата. Предлагат се модели от 12 до 24 бали при маса до 600 кг.

Гамата универсални ремаркета с подвижна предна стена, подходящи за превоз на силаж, разхвърляне на оборски тор и транспортиране на зърно и насипни товари могат да се използват и за превоз на транспортни контейнери, както и като мобилна станция за зърнени насипни товари. Двата модела ТЗП-27 и ТЗП-39 са с товароносимост съответно 19 и 29 тона и собствена маса 8 и 10 тона. Мултифинкционални машини, които с многото си приложения пестят място, средства и време във всяко стопанство.