Тази година по добруджанските полета се получиха високи добиви от повечето култури. Добра бе и бобовата реколта. Такава беше тя и в нивите на фирма Статеви, с управител Недялко Статев, разположени в землището на с. Попгригорово.

Сухото време през август даде възможност стопаните от екипа на компанията да влезат в хубаво узрелия боб с новата прикачна машина за двуразово прибиране на фасула, марка PICKETT EQUIPMENT. Тя е произведена в Съединените щати и сравнително от скоро е в машинния парк и в портфолиото на компанията Статеви. Нейната висока производителност и качествена работа са заложени още от конструкторите й, които са я изработили за фермери от щати, характерни с големи площи бобови насаждения.

Тя е лесна за управление, подчертано здрава и икономична- точните качества и за нашите, но по-трудни български, условия.

Прибирането на боба обичайно се свързва с тежък ръчен труд. С новата машина това се избягва. Фермери от района, използвайки умело прозорците във времето, т.е. благоприятните за полска работа дни и часове за жътва, бързо и без загуби са прибрали бобената си продукция.

Както се вижда от снимките машината се справя отлично със задачата си.

Нивите с фасул от най-високо качество на фирма Статеви бяха ожънати в кратки срокове и реколтата беше прибрана за съхранение.

Сега бобът се почиства и се готви за опаковане и експедиция на пазара. Не случайно марката "Статеви" е добра позната и търсена от ценителите на добруджански боб с високи вкусови качества.