Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.