Малиново вино

05 септември 2017
Кулинария
0
9711
1 2
 

Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
4005
0

Подукти: 8-12 листа лазаня, 1 голяма глава лук, 2 чушки, 300 г гъби, 200 мл домати със сос, 70 г маслини, 1 чаена лъжичка провансалски билки, растително масло, кетчуп,

19719
0

Продукти: За тестото: 1 ч.л. брашно, 150 г орехи, 150 г захар, 4 белтъка, щипка сол и лимонена киселина; За крема: 80 + 30 + 5 г черен шоколад, 1 суп. лъж. пудра захар, 300 мл сладкарска сметана.

6480
0

Продукти: 270 г брашно, 2 суп. лъж. какао на прах, захар (100 грама за тесто и 4 супени лъжици за пълнежа), 100 г разтопено масло, 100 г разтопен тъмен шоколад, 200 мл кефир,

12924
0

Продукти: 500 г пилешко филе, 1 глава лук, яйце, 3 скилидки чесън, 200 мл сметана, 150 г кашкавал Приготвяне: Пилешкото филе трябва да бъде леко начукано и ситно нарязано.

14184
0

Продукти: 140 г меко масло, 3/4 ч. чаша захар, 3 яйца, 1/2 ч. лъж. ванилия, 200 г пресято брашно, 1/4 ч. л. сол, 2 ч.л. бакпулвер, 1/3 чаша течен шоколад Nutella Приготвяне: Загрейте фурната до

Още от Фермер
3258
0

Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри българския щанд на Международното

3087
0

Първите слънчеви дни напомнят на пчеларите, че е време да прегледат кошерите и да помислят за третиране на пчелите срещу най-значимите и често срещани заболявания – вароатоза и нозематоза,

1440
0

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе освиркан днес на годишното селскостопанско изложение в Париж - белег за напрежението, обхванало аграрния сектор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

3096
0

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция “Национална сигурност” и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на

22032
0

Студент от Аризона намира на улицата малко кученце и моли родителите си да го гледат. Те го кръщават Нео и решават, че е много миличко. Обаче още отначало забелязват,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Скъпи, заключи ли вратата преди лягане? - Заключих. - Дръпна ли френското резе? - Дръпнах. - Постави ли холандския лост? - Поставих. - Заключи ли английския катинар? - Заключих. - А верижката сложи ли? - Забравих. - Браво! Значи, крадци, влизайте, грабете ни! *** В тъмна уличка една жена е спряна от крадец: - Събличай се!

Три пъти играе Дон Жуан, покорява жените с вътрешна красота Актьорът Марин Янев навърши 75 г. Чувства се като човек, който не е първият, няма и да е последният, който влиза в достолепна възраст. Все още вярва, че има хоризонт, макар че никой не е стигнал до него. Дълбоко вярва, че Годо го има, знае, че няма да дойде,

Военните лекари били изключително важни за воюващия с години Юлий Цезар Как се лекували древните римляни? И как e било организирано здравеопазването в империята преди 2 хилядолетия? Оказва се, че общопрактикуващият лекар от рода на джипито съвсем не е модерна измислица. С подобен вид лечители разполагали и в Древния Рим – през 142 г. сл. Хр.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.