Малиново вино

05 септември 2017
Кулинария
0
12033
1 2
 

Малината е плод, към който никой не остава равнодушен. Децата я обожават заради нейния аромат, сладост или просто заради красивия й вид.

Домакините приготвят от малини всякакви вкусни изкушения - компоти, сладка, мусове, перфета и торти. Дори и онези, които са равнодушни към сладкото са открили за какво да ползват малините - от плодовете се приготвя великолепно плодово вино.

Виното е ароматно, сладко, напомня на ликьор и с красив рубинен цвят. Можете да го сервирате заедно със скъпи и квалитетни вина и те по никакъв начин няма да го засенчат.

За да направите обаче качествено вино трябва да познавате някои конкретни правила.

Тънкости при приготвянето на вино

* Малините са отлична суровина за вино. Тя добре ферментира и се използва за приготвянето на закваската на вина от други плодове.

* Малиновото вино бързо се избистря.

* Най-добре е за приготвяне на вино да се използват червените сортове малини. От тях се получават чудесни ликьорни вина. Не ви съветваме да се мъчите да правите сухи вина от малини.

* Белите и жълтите сортове не са подходящи за вино. Макар, че има някои специалисти, които твърдят че от тях се получава вино със светъл цвят, подобно на бялото гроздово вино, но с по-изтънчен аромат.

* При приготвянето на вино малините не се мият, тъй като по повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Това са некултивирани дрожди и при измиването на малините се отнасят от водата.

Вино, направено от измити плодове, не може да ферментира самостоятелно и към него обезателно трябва да се прибави предварително приготвена закваска.

* За да се получи качествено вино плодовете трябва да са здрави и добре узрели. Не се подлъгвайте да използвате смачкани и презрели малини с идеята, че те така или иначе ще се мачкат. Може да вземете и някой презрял плод, но най-важното е по него да няма плесен, иначе виното ще е безвъзвратно съсипано.

* Алкохолният градус на виното зависи от количеството добавена захар. Колкото е повече захарта, тойкова по-висок е градуса на виното. За вино с 11% алкохолно съдържание на 1 л сок се добавят 200 г захар, но трябва да се отчита и захарността на самите плодове.

* Малиновото вино не трябва да киселее. Ето защо след пресоването към сока се добавят захар и вода, които разреждат киселия сок. За да може захарта да се разтваря по-добре и ферментацията да тече по-интензивно, захарта се прибавя на няколко порции - веднъж преди ферментацията и 2-3 пъти по време на ферментацията.

* За да се получи по-сладко вино се добавя захарен сироп, но той може да възобнови ферментацията на вече разлятото по бутилки вино. За да се предотврати това е добре напитката да се пастьоризира. За целта бутилките се затварят с тапи, които се укрепват с тел (като при шампанското) и се загряват до 65 градуса на водна баня за 20 минути.

Така напитката по-добре се съхранява, по-бързо "зрее" и има по-изтънчен вкус.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
16605
0

Продукти: 4 яйца, 1 глава лук, 1 чушка, 1 домат, около 300 г пушен колбас или пушени пилешки гърди, 3 суп. лъж. кетчуп, 20 г твърд кашкавал, сол и черен пипер на вкус,

24525
0

Продукти: 2-3 патладжана, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, пресен магданоз, майонеза, сол, олио или зехтин Приготвяне: Патладжаните се измиват, подсушават и нарязват на кръгчета.

28080
0

Ароматни пилешки дробчета с картофи и гъби запечени в гюведже на фурна. Вкусна вечеря, която ще хареса и на гостите. Продукти: 300 г пилешки дробчета, 150 г гъби, 3-4 картофа, 1 морков, 1 глава лук,

28926
0

Който го опита ще поиска допълнително В последно време все по-често се налага да прибягваме до пилешкото месо - хем е месо, хем цената му не гони космическите стойности на свинско, телешко и агне.

8379
0

Настърган зеленчук се смесва със зехтина Необходими продукти: 2 домата, 5-6 едри маслини, супена лъжица зехтин, лимонов сок, магданоз, сол. Начин на приготвяне: Доматите се измиват и почистват,

Още от Фермер
234
0

Vaderstad представя Tempo L 24, изцяло новата, най-голяма, високоскоростна и точна сеялка за захарно цвекло и маслодайна рапица Премиера по време на канадското изложение за агротехника Прогрес на

1611
0

През настоящата година жътвата на основните есенни култури стартира по-рано, в сравнение с миналия сезон. По оперативни данни на земеделското министерство, към 14.06.2018 г.

3159
0

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата. Нападнатите растителни части се деформират, завиват,

324
0

Производителите на свинско месо в САЩ, вече обременени от предишните мита от страна на Китай, се подготвят за нови трудности, тъй като Пекин реши да въведе нови тарифи,

1935
0

На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителни резултати за болестта „Чума по дребните преживни животни“ (PPR) в животновъдни

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Затворник с 12-годишна присъда избяга по-рано през деня от полигон от открит тип край Ловеч. Борис Иванов се е отклонил от изтърпяване на наказанието си. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята, предаде БТА. Каракачанов, който отговори днес на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия, е запознал и с предложения за промени в Закона за обществените поръчки,

Току-що в Бургаския окръжен съд бе докаран 55-годишният Борислав С., който преби до смърт сестра си Десислава на 18 юни в Созопол. Мъжът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Всеки момент ще започне делото за мярката му за неотклонение, съдът ще поиска постоянен арест. Очаквайте подробности!

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа