Заразният епидидимит прави коча безплоден

05 септември 2017
Домашна ферма
0
8127
1 2
 

Д-р Валентин Иванов, квмн

Преди случната кампания непременно трябва да се провери

здравният статус на разплодника

Кочовете страдат от заразен епидидимит, което представлява възпаление на надсеменика. Причинител е бактерията бруцела, която се предава със семенната течност. Чрез урината може да се заразят храната и водата.

Заразяването става при заплождане на овцете

Затова внимавайте при използването на чужд разплодник.

Болестта протича в две форми: остра (по-рядко) и хронична (по-често). При острата форма се наблюдава треска, появява се оток на скроталната торбичка - едностранно или двустранно, семенниците увисват. Отокът е топъл, болезнен, с тестяна консистенция. Възпалителните прояви постепенно отслабват, като се оформят твърди възлоподобни образувания и постепенно процесът преминава в хроничен. При хроничната форма няма треска.

Най-характерният признак е ясно изразената асиметрия на семенниците и уголемяването и увисването на скроталната торбичка.

Преди да използването огледайте внимателно коча

като застанете отстрани или зад животното. Внимателният външен оглед ще ви спести щети от незаплождане на овцете ви. Ако има съмнения за наличие на зараза, а външният оглед не показва никакви отклонения, може да изпратите материал за бактериологично изследване - семенна течност, а за серологично изследване - кръвна проба.

За лечение се използват антибиотици:

стрептомицин, хлорамфеникол, тилозин и др., 7 последователни дни, мускулно. Тези средства тушират проблема, но трябва да се знае, че такива кочове остават заразоносители - т.е. ще ликвидирате клиничните признаци, но кочовете ще продължат да заразяват овцете.

Най-характерният признак на заразния епидидидит е ясно изразената асиметрия на семенниците и уголемяването и увисването на скроталната торбичка

l Направете внимателен

външен оглед на разплодника

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
3177
0

Не ги изхранвайте на бременни свине Жълъдите са добър допълващ фураж за свинете По хранителност жълъдите не отстъпват на триците. Жълъдите не трябва да се подлагат на никаква допълнителна обработка.

2853
0

Зимуването на токачките не е проблемно, тъй като те не се боят от студ. Но трябва да са предпазени от повишена влажност и течение. През зимата т.нар. царски птици може да се отглеждат на несменаема

2016
0

Кои са признаците? Д-р Валентин Иванов, квмн Малки едноклетъчни паразити (бабезии), които се локализират в червените кръвни телца, причиняват анемия при козата.

23490
0

А за повече яйца носачките искат и комбинирани фуражи През зимните месеци в продължение на 5-7 дни давайте на носачките поливитаминни препарати Ако нямате възможност да ги осигурите,

1584
0

Да, може, дори е препоръчтелно. Така ще подобрите вкусовите качества на месото и цветът на кожата на коледната пуйка. При финалното угояване на коледната пуйка от значение е какъв фураж давате.

Още от Фермер
8181
0

През лятото летищните правила в САЩ са нарушени, след като стотици "пасажери без билет" нахлуват в самолет в САЩ. Но тези "пътници" дори не са били хора.

720
0

Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по ДОПК. Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител Корнелия Нинова/БСП/,

4311
0

За резултата след отнемането на старата пчелна майки се информирате след два-три дни, пише Агенция Хоби ПиК. Подобно е придаване през входа на кошера,

4086
0

Първият „16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“ ще бъде открит в петък, 24 ноември. Той се намира в офис сградата на „Сиенит“ в зона „Марица“,

4077
0

След заседание на постоянно действащата комисия по тютюна към Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Благоевград днес е отнет лицензът за изкупуване на суров тютюн на фирма „Лийв табако А.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-забележителните артинсталации на Христо Явашев-Кристо стана повод за съдебен иск срещу него 40 г. след като той работи по нея. Кристо и съпругата му Жан-Клод сами финансират “Бягащата ограда” и отделят 4 години от живота си. Те започват работата по проекта през 1972 г. Тя представлява 50-километрова ограда в Северна Калифорния.

За първи път за “Черния петък” на 24 ноември 2017 г., румънският онлайн сайт не посочва нито стоките, нито размера на намаленията Причината е в рекордната глоба от КЗК - 4,7 млн. лева потребителите са подведени - първо се вдигат цените на стоки, а после се обявяват намаления Над 250 млн. лева е оборотът на румънския онлайн търговец Emag за трите

Националът Божидар Краев и холандската легенда Рафаел ван дер Ваарт се разписаха за втория тим на “Мидтиланд” в Дания. В мач от първенството на резервите двамата бяха с важен принос за успеха с 4:1 като гост на “Орхус”. Домакините откриха резултата в 40-ата мин чрез Бунду. 6 мин след почивката 34-годишният Ван дер Ваарт изравни.

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.