Въпреки променливите климатични условия тази година, на много места в страната ще има добра реколта от плодове. Затова каквото зависи от овощарите трябва да се направи, за да се осигурят на дръвчетата добри грижи за техния растеж и развитие.

Образуването на листни и плодни пъпки, които ще се развият следващата година, става сега. Ето защо трябва да се грижите добре за овошките, за да могат да заложат оптимално пъпки.

При отделните овощни видове това става по-различно време, като някои приключват по-рано, други - по-късно.

* Обикновено от към края на август до началото на октомври се оформят цветните органи на плодните пъпки при черешата, вишната, сливата, прасковата, бадема и кайсията.

* Тъй като цветообразуването при ябълката и крушата протича по-бавно, пъпките се оформят по-късно.

* Цветните органи при ягодата, малината, къпината и дюлята се оформят чак в началото на пролетта, което е свързано и с по-късния цъфтеж при тях.

Когато по време на образуването на листните и плодните пъпки дръвчето е здраво, то залага по-качествени пъпки. Затова редовно го подхранвайте с листни торове, които бързо се усвояват, прекопавайте почвата, особено на места, където е имало преовлажняване от продължителните дъждове, задължително водете навременна растителна защита.