Продукти: 2 кг малини, 300 г захар

Приготвяне: Малините ги почистете от дръжки и сухи листа. В никакъв случай не трябва да се мият - ето защо още в самото начало трябва да се изберат здрави и узрели плодове, без загниване и плесенясване. Прехвърлете в тенджера и смачкайте с ръце. Добавете захарта и хубаво разбъркайте. Покрийте с кърпа или марля и оставете да ферментира на топло и тъмно място.

След 3-4 дни малините ще се покрият с "шапка" от пяна. Остатъците от плодовете се вдигат нагоре, а на дъното остава сока. Внимателно прехвърлете сока в чисти бутилки. Плодовете се изстискват и отделения сок също се прехвърля в бутилка.

Съдът се запушва с тапа с отводна тръбичка, края на която е потопена в буркан с вода. Ферментацията ще продължи, но въглеродният двуокис по тръбичката ще излиза през водата. Ако пренебрегнете тази операция, заради контактът на малиновия сок с въздуха ще получите по-скоро малинов оцет или възкисела алкохолна напитка с ниско качество.

Бутилките се поставят в помещение с температура около 25 градуса. При по-ниска температура ферментацията ще спре, а при прекалено топло - дрождите загиват. Когато престанат през тръбичката да излизат мехури значи ферментацията е завършила. Това става за около 15-25 дни. Внимателно прехвърлете с помощта на тръбички виното в други бутилки и отново затворете плътно. Оставете бутилките на прохладно място за избистряне на виното. Това става за около 30-50 дни. За това време на дъното на съдовете се появява утайка. Виното внимателно се прехвърля като се внимава да се избегне утайката.

Затворете плътно бутилките.