Отвън ресторант "Кайабуки" изглежда като обикновен саке-бар, които са безброй в Япония. Но това, че той е уникален може да почувствате, като седнете на маса и повикате сервитьорката. Тогава вместо услужлив младеж към вас ще дотича...макак.
Да, една от сервитьорките е Фукучан, назначена без конкурс, след като сложила пред клиентите на ресторанта салфетка (затоплена кърпа), без да му подсказват. Всъщност той подражавал на макака Ятчан - другата първокласна сервитьорка, съобщава Thedailyjapan.соm.
Туристи от цял свят посещават гр. Утсуномия, префектура Тотиги, за да видят как маймунките обслужват клиентите на таверната.
Фукучан носи на клиентите салфетки и бира и почиства масите, обикновено облечена в униформа на карета - пола и блуза.
Тези маймунки са толкова сладки, че клиентите и собственикът на ресторанта им прощават всички грешки, дори да изпуснат на пода купичка със супа.
На клиентите е разрешено да си правят снимки с обслужващия персонал.
Сервитьорките получават банани за заплата. Преди това маймунките са отглеждани като домашни любимци от собственика на таверната Отсука Кауру. В началото на сервитьорската си кариера те са имитирали действията на Отсука-сан, докато сервирал.
Собственикът на ресторанта разказва, че с маймуните са едно семейство и не може да си ги представи в естествена среда.
Традицията макаци да работят като сервитьори в тази таверна е от 29 години. В момента в тук работят общо пет маймуни.
Според Закона за защита на животните в Япония тези маймуни могат да работят само по 2 часа дневно.