Основата на новите предложения на компанията е мощна и много широка гама продукти, която предоставя на фермерите избор, какъвто нямат никъде другаде

Ася Василева, наш спец. пратеник в Холандия

До 2026 година производството на царевица в света ще нарасне с 23 на сто, а на пшеница - с 14 на сто. При това обработваемите площи ще останат същите. Чудото ще се случи с помощта на технологиите на прецизното земеделие.

В света има десетки производители на земеделски инвентар. А Kverneland, заедно с принадлежащата и Vicon, е най-големият от тях или поне що се отнася до производството на интелигентна техника за прецизно земеделие.

Компанията събра европейските журналисти в Холандия, за да представи новостите си за Агритехника 2017. 19 нови и обновени сеялки, култиватори, пръскачки, балировачки, плугове и т.н., дефилираха на полето пред одобрителните погледи на професионалните агрожурналисти. Те са виждали и други такива машини, но дяволът е в детайлите.

Много други производители произвеждат плугове, сеялки, култиватори и т.н., но при никой от тях те не са толкова интелигентни. Малки, но съществени неща отличават машините на Kverneland от останалите производители, а именно те спестяват много пари на фермерите и правят трудът им значително по-лесен и производителен.

Kverneland не просто прави машини, компанията влага огромни средства, за да открие тенденциите на пазара и да предложи на фермерите машини още преди те да са разбрали, че имат нужда от тях. И прави това вече 125 години. Точно онова, което отличава лидерите от всички останали. Благодарение на качествената си продукция, внедряването и разработването на революционни иновации и ефективните производствени процеси, брандът е един от най-известните и уважавани в своята сфера. Това се изразява и в доверието на земеделците, които купуват машините с марка Kverneland - през 2017 година оборотът на компанията до сега е на стойност 427 млн. евро

Основата на новите предложения на Kverneland е мощна и много широка гама продукти, която предоставя на фермерите избор, какъвто нямат при нито един друг производител - машини за прибиране на фуражни култури, хранене на животни, плугове, култиватори, сеитбени комплекси, пръскачки и тороразпръскващи машини, както и електронни решения за умното земеделие.

В Холандия Kverneland представи много нови и иновативни продукти във всичките направления от бизнеса си. Те са резултат от непрекъснатите усилия на компанията по отношение на обновяването на съществуващата продукция и създаването на нови и още по-добри машини. Именно те са призвани да направят както Kverneland, така и неговите клиенти по цял свят, лидери на пазара на земеделска продукция днес и за в бъдеще.

Едно от нещата, на които залагат в компанията и които според нея са основата на успешното земеделие, е концепцията iM FARMING. В рамките на тази концепция компания Kverneland Group съчетава конкурентноспособните преимущества на ISOBUS машините с всички възможни електронни решения. iM FARMING е инструмент, който позволява на фермерите да изберат правилното решение за своето стопанство и да работят по-разумно, лесно и ефективно

Максимална възвращаемост на вложените инвестиции - това е философията на iM FARMING. Иновативните решения в тази насока на Kverneland осигуряват рационално използване на скъпите суровини за земеделското производство, тъй като за фермерите е важно не само нарастването на населението на света, което трябва да се изхрани, но и възвръщаемостта на вложените от тях инвестиции и максималната икономия на ресурси, за да може производството им да бъде икономически ефективно.

В широкия спектър на предлаганото на пазара оборудване често не е лесно да се намери оптималното решение. Технологиите се развиват бързо, електрониката става все по-сложна. В Kverneland разбират това и винаги се стремят да предоставят на фермерите най-простите решения в областта на селското стопанство.

Универсалните ISOBUS терминали на компанията IsoMatch Tellus и IsoMatch Tellus GO, както и IsoMatch Tellus PRO, който беше представен за пръв път в Холандия, са направени за удобно управление на машините и ефективна работа.

Компания Kverneland Group винаги е била

Лидер в ISOBUS технологиите

Поради това нейните терминали IsoMatch Tellus са съвместими с абсолютно всички ISOBUS оборудвани машини. Просто сядате, включвате бутона за захранвате и работите! Никакви сложности, всички действия мигновено се изобразяват на екрана.

IsoMatch Tellus PRO

Днес земеделието не е това, което беше. За да е ефективно едно стопанство, то трябва да внедри технологиите на прецизното земеделие. Днешните фермери изискват повече ефективност, лесни за работа машини, с които могат да постигнат високи добиви. За да отговори на тези изисквания, Kverneland Group създаде универсалният терминал IsoMatch Tellus PRO.

IsoMatch Tellus PRO е центърът, в който се събират всички ISOBUS машини в стопанството и е платформа за всички приложения за прецизно земеделие, използвани от фермера. Той предлага всичко, от което земеделецът има нужда, за да извлече максимумът от своите машини и растенията, както и да спести разходи за торове, препарати и семена посредством използването на автоматичен контрол на секциите на машините и променливата норма на внасяне на препаратите и торовете. С уникалната си функция за двоен екран, терминалът дава възможност да се контролират едновременно две машини и работни операции.

IsoMatch FarmCentre

Пред земеделските журналисти в Холандия, Kverneland представи първото си мултифункционално телематик решение с IsoMatch FarmCentre.

То дава възможност за дистанционен контрол на работата на машинния парк в стопанството и работи с всякакви машини, оборудвани с ISOBUS, независимо от техния производител. Системата работи в комбинация с терминалите IsoMatch Tellus GO и IsoMatch Tellus PRO.

Независимо дали трябва да се контролира работата на множество машини, да се управляват дистанционно работните процеси или да се анализират данните от машините, IsoMatch FarmCentre осигурява това в едно ефективно уеб приложение, включващо тракторите, инвентара, терминалите за управление в един облак, където информацията се съхранява и обновява непрекъснато, а връзката между отделните машини и инвентари се осъществява в реално време. Това е перфектното решение за управление на сложните технологии и процеси във всяко едно стопанство. То предлага на фермера много начини за подобряване на ефективността и контрол на машинния парк.

С IsoMatch FarmCentre работните параметри и данни като консумацията на гориво и масла могат да бъдат записани и анализирани. Текущата информация като качеството на балите, разходът на торове и т.н., също се показва в приложението. Всичко това може да бъде следено и управлявано дистанционно от компютър, таблет или смартфон. От тях фермерът може да изпрати задания и препоръки директно на монитора на оператора на машината и след като работата бъде свършена, тя да се изпрати обратно в приложението FarmCentre, където да бъде запазена и анализирана.

IsoMatch AutoDrive-E

Kverneland представи IsoMatch AutoDrive-E (=Electric). Това е решение на компанията за дооборудване на трактори от всички брандове за автоматично управление.

Фермерите прекарват повечето от времето си зад волана на трактора. Концентрирането върху полето пред тях, контролирането на работата на инвентара и терминала, извършването на работата, и всичко това докато се управлява трактора, изискват много енергия и причиняват умора и загуба на концентрация. IsoMatch AutoDrive осигурява автоматично управление на трактора. А докато управлението се осъществява автоматично, операторът е в състояние да контролира и управлява работата с много по-голямо внимание и лекота. Работата става много по-ефективна, избягват се пропуски и припокривания, което спестява 5-10 на сто от разходите за препарати, торове и семена. Целият процес се управлява и контролира само от едно приложение.

Независимо дали изискванията на фермера са по отношение на работните операции, вижданията му за бъдещето, плановете за развитие или инвестиционните му възможности в краткосрочна или дългосрочна перспектива - концепцията на Kverneland IM FARMING предоставя съответното решение за всяко от тях. Доволни ли сте от представянето на вашите машини или искате повече и сте готови да пристъпите в света на прецизното земеделие?

Kverneland Group предлага най-доброто решение за вас

Машините с бранда Kverneland също не са просто машини. Те са интелигентни. Плуговете, торачките, балировачките, са умни и сами предотвратяват грешките на човека.

Плуговете на Kverneland са първите ISOBUS плугове на пазара, които се управляват от терминала на трактора или от терминала на Кverneland. Какво означава това? Че плугът е с Vario регулиране на работния захват. И когато го свържем към трактора, е необходима само една хидравлична двойка изводи. И всички настройки - работен захват на първата бразда, на целия плуг, работната дълбочина, калибровка на плуга - всичко се извършва от терминала. И след като направи първата бразда, дори тракторът да е без автопилот, плугът започва да регулира сам захвата си, спрямо това колко е изкривена браздата и я прави перфектно права.

Да, с Kverneland това е възможно, а за останалите все още е фантастика. Всичките 19 новости, представени в Холандия, заслужават вниманието на фермерите. Тях ще представим в бъдещи статии, а всеки може да получи подробна информация за машините при официалният им представител за България - Тайтън Машинъри.

Kverneland CL GEOSPREAD - тороразпръсквачка за средния сегмент ферми

Kverneland представи тороразпръсквачката Exacta CL GEOSPREAD с вместимост 1300-2800 литра и максимална работна ширина от 33 метра. Идеалната комбинация в средния сегмент тороразпръсквачки за земеделски производителни, смесени или животновъдни стопанства. Системата GEOSPREAD прави възможна автоматичната или механичната промяна на работната ширина да се извърши много бързо.

Комбинацията от голямата вместимост от 2800 литра и максималната работна ширина от 33 метра прави CL GEOSPREAD идеалната тороразпръсквачка в този сегмент на пазара. Дори и в комбинация с по-малки трактори. Зареждането, дори и с биг бег е много лесно заради ширината на бункера от 245 см.

Технологията GEOSPREAD която се използва и при по-големите модели е същата тук, което гарантира високотехнологична тороразпръсквачка.

Базирано на предишни обработки, граници на полетата и информация за извършените задачи, автоматичният секционен контрол на CL GEOSPREAD регулира работната ширина и дозиращата система чрез GPS система за позициониране за перфектно припокриване и минимално предозиране. Например при работа върху поле с неправилна форма, GEOSPREAD ще започне да регулира работния захват стъпка по стъпка. Лесна работа, тъй като няма нужда да се сменят настройките на тороразпръсквачката или ISOBUS терминала. “GEOSPREAD системата осигурява спестяването на 5-15% торове”, казва Jeroen van Turenhout, старши продуктов мениджър. А когато размерите на полетата са по-малки, дори икономията е по-голяма. Именно това прави Exacta CL GEOSPREAD идеалната тороразпръсквачка за всеки тип стопанство.