Проектът Square Roots - революция в градското фермерство

31 август 2017
Растениевъдство
0
10980
Няма снимка
"Младите хора обръщат все повече внимание на това, с което се хранят. На хората е нужна истинска храна, отгледана в техния регион", споделя предприемачът Кимбъл Маск
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Кимбъл Маск, братът на генералния директор на Tesla Илон Маск, се опитва да промени технологията за отглеждане на зеленчуци - той нарича това революция в индустрията за производството на храна

Алма Давидова

Кимбъл Маск вече повече от 10 години се занимава с ресторантьорски бизнес. Той управлява две вериги ресторанти, чиято главна особеност е, че ястията се готвят от месо и зеленчуци местно производство.

През 2011 година Маск реализира некомерсиален проект за обучение на ученици на основите на селското стопанство

В рамките на проекта са създадени учебни градини в повече от 300 образователни заведения. Но Кимбал не се спира и през ноември миналата година стартира още един проект за развитие на фермерство в градовете.

Заедно със своя съдужник Тобиас Пегас той организира в Ню Йорк производството на интелигентни машини за умно, ефективно и лесно земеделие.

В 10 транспортни контейнери, младите изследователи могат да създават технологии за вертикални ферми, позволяващи отглеждането на растения в закрити помещения без слънчева светлина.

Проектът може да се смята за успешен, тъй като Square Roots има заявки вече за втория сезон който започва през октомври и продължава 13 месеца. Маск съобщава в своя блог: "Курсистите ще имат възможност да започнат реални проекти и да създадат процъфтяващ бизнес за отглеждането на растения - пред тях се отварят неограничени възможности.".

Програмата се поддържа от земеделското министерство на САЩ , което предоставя малки заеми за покриване на разходите за стартиране на бизнеса. Има още много заинтересовани от Square Roots: фондовете Powerplant Ventures, GroundUp, Lightbank и FoodTech Angels.

Колко успешни са резултатите от първия сезон се опитаха да разузнаят журналистите от Business Insider, които посетиха инкубатора в Бруклин.

Контейнери за производство на зеленчуците на бъдещето

Фермите са устроени в стоманени транспортни контейнери с площ 30 квадратни метра.

Вътре са разположени четири паралелни стени с вдлъбнатини, пълни с вода, обогатена с торове. В тези джобове растат салатки и подправки, които се осветяват със сини и розови светодиоди. В такъв контейнер може да се отгледат до 50 хил. кочана салатки в година и да се получи реколта съизмерима с поле на площ от 0,4 хектара.

10-те приятели на Маск

През първия сезон са избрани 10 предприемачи от 500 подадени заявки. Тези участници в бъдещото фермерство са организатори. Не всички са имали опит в селското стопанство. Например, Джош Алибър никога не се е занимавал с фермерство, но заради проекта се премества от Бостън в Нью-Йорк.

Днес 24-годишният предприемач вече върти бизнес с отглеждането на подправки във вертикални ферми. Неговата оранжерия потребява само 38 литра преработена вода за денонощие - това е по-малко количество от необходимото да си вземеш един душ.

В всяко "гнездо" има датчици, които подават информация на блок управлението. Това дава възможност не само да се следят всички параметри на средата, но и да се задават тези които са необходими.

Може да се създава както тропически климат, така и условията на Североизтока на САЩ

Клиентите на фермите са скъпи ньюйоркски пицарии и италиянски ресторанти, които купуват всякакви подправки.

Печалбата е важна, но не и главна цел на проекта.

Основната задача е да се промени индустрията за производството на храна

Другите участници в Square Roots също успешно продават своите първи реколти на местните фермерски пазари.

Важното е че те са получили възможност да се консултират с висококвалифицирани професионалисти - 120-те ментора на Square Roots.

Участниците не просто се учат да се занимават с фермерство, те получават бизнес образование. Учат се да развиват свой бранд и да разказват своята история.

За пример им служат и братята Маск.

Невъзможното става възможно

Кимбъл и Илон са дошли от ЮАР в Силициевата долина в края на 90-те години, след началото на технологичния бум, и инвестират в компанията X.com.

През последните 10 години те работят над технологични стартапи, които са продадени на Wal-Mart и Adobe.

До Square Roots те заедно разработват мрежата от ресторанти The Kitchen. "Само преди половин година нашата идея съществуваше само във вида PowerPoint-презентации", споделя Пегс.

Square Roots революция

До 2020 година от Square Roots се надяват да обхванат 20 града.

Square Roots - революция...

Идеологията на програмата се основава на това, че се създава бизнес, който подобрява условията на живот на планетата.

Но тези разработки получават и своята доза скептицизъм

Основната критика е че вертикалните ферми потребяват много електричество. Square Roots се оптва да реши този проблем, като изучава възможността за използване на слънчева енергия.

До Square Roots се намира сградата на стария завод Pfizer. Порано там са произвеждали амоняк - химическо вещество, което е било важен компонент в земеделието след Първата световна война. Сега помещенията са на компанията Square Roots и там се отглеждат екологично чисти зелнчуци. "В това има някаква поетична справедливост", споделя Пегс.

Вертикалните ферми не вредят на околната среда, използват по-малко място икономични са при използването на ресурси и дават реколта през цялата година. При това вече има технологии, които осигуряват на зеленчуците наситен вкус и през зимата.

По материали на Business Insider

Предимствата на градското фермерство

По-голямо количество - реколтата от един контейнер приблизително е равна на тази от 80 соток ? земеделска земя от обичайния вид. угодий обычного типа.

Икономия при разхода на ресурси. Необходимият обем вода и торове за отглеждането на единица продукция се намалява с 80%. Особено актуална е тази цифрана фона на постоянния ръст на населението и потенциалния дефицит на вода на планетата.

Възможността да се отглеждат свежи зеленчуци и подправки в самия град. Това ще позволи сериозно да се укрепи връзката между производителите на храна и жителите на мегаполисите.

Независимо от неоспоримите плюсове тази идея има и немалко противници

Например изданието TakePart, дава за пример изследване от 2015 година, което твърди че тези ферми изразходват значително по-големи количества електроенергия, в сравнение с класическия начин на отглеждане на зеленчуци. Някои специалисти се съмняват и в това, че такъв глобален и дългосрочен проект ще намери много инвеститори във века на бързите стартови и иновационни стартъпи, които взривяват пазарите...

Така или иначе, независимо от всички опасения на скептиците, докато проектът изглежда потенциално печеливш, може да преобърне в близко бъдеще нашата представа за селско стопанство...

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
11502
0

Aктинидиятa e дoxoднa кyлтypa, кoятo y нac ce paзвивa нa cклoнoвe и тepeни дo 500-600 м нaдмopcкa виcoчинa нa юг oт Cтapa плaнинa, в Cpeднoгopиeтo, в Poдoпcкaтa якa,

3105
0

KWS България взе участие в първото издание на на Международни дни на полето, организирано от DLG Bulgaria в сътрудничество с Аграрен университет Пловдив.

9252
0

Възрастните насекоми представляват пеперуди с размери 30-45 мм, оцветени в различни нюанси - от кафяво до жълто-сиво. Предните им криле са с петна и зигзаговидни ивици.

2637
0

Пшеницата в Пазарджик е в много добро състояние, каза земеделския производителн Иван Кабуров Радио "Фокус"- Пазарджик. Очакват жътвата в региона да започне в края на юни - началото на юли.

5688
0

Френската компания предлага иновативна селекция, подходяща за различни полета Маслодайната култура остава атрактивна за добрите фермери Ваня Велинска с.

Още от Фермер
234
0

Vaderstad представя Tempo L 24, изцяло новата, най-голяма, високоскоростна и точна сеялка за захарно цвекло и маслодайна рапица Премиера по време на канадското изложение за агротехника Прогрес на

1584
0

През настоящата година жътвата на основните есенни култури стартира по-рано, в сравнение с миналия сезон. По оперативни данни на земеделското министерство, към 14.06.2018 г.

3096
0

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата. Нападнатите растителни части се деформират, завиват,

324
0

Производителите на свинско месо в САЩ, вече обременени от предишните мита от страна на Китай, се подготвят за нови трудности, тъй като Пекин реши да въведе нови тарифи,

1917
0

На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителни резултати за болестта „Чума по дребните преживни животни“ (PPR) в животновъдни

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Затворник с 12-годишна присъда избяга по-рано през деня от полигон от открит тип край Ловеч. Борис Иванов се е отклонил от изтърпяване на наказанието си. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята, предаде БТА. Каракачанов, който отговори днес на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия, е запознал и с предложения за промени в Закона за обществените поръчки,

Току-що в Бургаския окръжен съд бе докаран 55-годишният Борислав С., който преби до смърт сестра си Десислава на 18 юни в Созопол. Мъжът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Всеки момент ще започне делото за мярката му за неотклонение, съдът ще поиска постоянен арест. Очаквайте подробности!

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа