Проектът Square Roots - революция в градското фермерство

31 август 2017
Растениевъдство
0
5499
Няма снимка
"Младите хора обръщат все повече внимание на това, с което се хранят. На хората е нужна истинска храна, отгледана в техния регион", споделя предприемачът Кимбъл Маск
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Кимбъл Маск, братът на генералния директор на Tesla Илон Маск, се опитва да промени технологията за отглеждане на зеленчуци - той нарича това революция в индустрията за производството на храна

Алма Давидова

Кимбъл Маск вече повече от 10 години се занимава с ресторантьорски бизнес. Той управлява две вериги ресторанти, чиято главна особеност е, че ястията се готвят от месо и зеленчуци местно производство.

През 2011 година Маск реализира некомерсиален проект за обучение на ученици на основите на селското стопанство

В рамките на проекта са създадени учебни градини в повече от 300 образователни заведения. Но Кимбал не се спира и през ноември миналата година стартира още един проект за развитие на фермерство в градовете.

Заедно със своя съдужник Тобиас Пегас той организира в Ню Йорк производството на интелигентни машини за умно, ефективно и лесно земеделие.

В 10 транспортни контейнери, младите изследователи могат да създават технологии за вертикални ферми, позволяващи отглеждането на растения в закрити помещения без слънчева светлина.

Проектът може да се смята за успешен, тъй като Square Roots има заявки вече за втория сезон който започва през октомври и продължава 13 месеца. Маск съобщава в своя блог: "Курсистите ще имат възможност да започнат реални проекти и да създадат процъфтяващ бизнес за отглеждането на растения - пред тях се отварят неограничени възможности.".

Програмата се поддържа от земеделското министерство на САЩ , което предоставя малки заеми за покриване на разходите за стартиране на бизнеса. Има още много заинтересовани от Square Roots: фондовете Powerplant Ventures, GroundUp, Lightbank и FoodTech Angels.

Колко успешни са резултатите от първия сезон се опитаха да разузнаят журналистите от Business Insider, които посетиха инкубатора в Бруклин.

Контейнери за производство на зеленчуците на бъдещето

Фермите са устроени в стоманени транспортни контейнери с площ 30 квадратни метра.

Вътре са разположени четири паралелни стени с вдлъбнатини, пълни с вода, обогатена с торове. В тези джобове растат салатки и подправки, които се осветяват със сини и розови светодиоди. В такъв контейнер може да се отгледат до 50 хил. кочана салатки в година и да се получи реколта съизмерима с поле на площ от 0,4 хектара.

10-те приятели на Маск

През първия сезон са избрани 10 предприемачи от 500 подадени заявки. Тези участници в бъдещото фермерство са организатори. Не всички са имали опит в селското стопанство. Например, Джош Алибър никога не се е занимавал с фермерство, но заради проекта се премества от Бостън в Нью-Йорк.

Днес 24-годишният предприемач вече върти бизнес с отглеждането на подправки във вертикални ферми. Неговата оранжерия потребява само 38 литра преработена вода за денонощие - това е по-малко количество от необходимото да си вземеш един душ.

В всяко "гнездо" има датчици, които подават информация на блок управлението. Това дава възможност не само да се следят всички параметри на средата, но и да се задават тези които са необходими.

Може да се създава както тропически климат, така и условията на Североизтока на САЩ

Клиентите на фермите са скъпи ньюйоркски пицарии и италиянски ресторанти, които купуват всякакви подправки.

Печалбата е важна, но не и главна цел на проекта.

Основната задача е да се промени индустрията за производството на храна

Другите участници в Square Roots също успешно продават своите първи реколти на местните фермерски пазари.

Важното е че те са получили възможност да се консултират с висококвалифицирани професионалисти - 120-те ментора на Square Roots.

Участниците не просто се учат да се занимават с фермерство, те получават бизнес образование. Учат се да развиват свой бранд и да разказват своята история.

За пример им служат и братята Маск.

Невъзможното става възможно

Кимбъл и Илон са дошли от ЮАР в Силициевата долина в края на 90-те години, след началото на технологичния бум, и инвестират в компанията X.com.

През последните 10 години те работят над технологични стартапи, които са продадени на Wal-Mart и Adobe.

До Square Roots те заедно разработват мрежата от ресторанти The Kitchen. "Само преди половин година нашата идея съществуваше само във вида PowerPoint-презентации", споделя Пегс.

Square Roots революция

До 2020 година от Square Roots се надяват да обхванат 20 града.

Square Roots - революция...

Идеологията на програмата се основава на това, че се създава бизнес, който подобрява условията на живот на планетата.

Но тези разработки получават и своята доза скептицизъм

Основната критика е че вертикалните ферми потребяват много електричество. Square Roots се оптва да реши този проблем, като изучава възможността за използване на слънчева енергия.

До Square Roots се намира сградата на стария завод Pfizer. Порано там са произвеждали амоняк - химическо вещество, което е било важен компонент в земеделието след Първата световна война. Сега помещенията са на компанията Square Roots и там се отглеждат екологично чисти зелнчуци. "В това има някаква поетична справедливост", споделя Пегс.

Вертикалните ферми не вредят на околната среда, използват по-малко място икономични са при използването на ресурси и дават реколта през цялата година. При това вече има технологии, които осигуряват на зеленчуците наситен вкус и през зимата.

По материали на Business Insider

Предимствата на градското фермерство

По-голямо количество - реколтата от един контейнер приблизително е равна на тази от 80 соток ? земеделска земя от обичайния вид. угодий обычного типа.

Икономия при разхода на ресурси. Необходимият обем вода и торове за отглеждането на единица продукция се намалява с 80%. Особено актуална е тази цифрана фона на постоянния ръст на населението и потенциалния дефицит на вода на планетата.

Възможността да се отглеждат свежи зеленчуци и подправки в самия град. Това ще позволи сериозно да се укрепи връзката между производителите на храна и жителите на мегаполисите.

Независимо от неоспоримите плюсове тази идея има и немалко противници

Например изданието TakePart, дава за пример изследване от 2015 година, което твърди че тези ферми изразходват значително по-големи количества електроенергия, в сравнение с класическия начин на отглеждане на зеленчуци. Някои специалисти се съмняват и в това, че такъв глобален и дългосрочен проект ще намери много инвеститори във века на бързите стартови и иновационни стартъпи, които взривяват пазарите...

Така или иначе, независимо от всички опасения на скептиците, докато проектът изглежда потенциално печеливш, може да преобърне в близко бъдеще нашата представа за селско стопанство...

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
6669
0

При добро снабдяване на растенията с елемента се получава по-силен растеж на корените, ускоряване на растежа и плододаване, устойчивост към стресови условия Проф.

10035
0

Жени Владинова През ноември приключва брането на шафрана. Качеството му зависи от култивирането по правила, обработка, изсушаване и съхранение, които д-р Бойка Георгиева изисква от партньорите си да

1188
0

EuroChem Group AG, компания сред лидерите на световния пазар на торове, официално обяви основаването на своя нова дъщерна компания в България. Еврохим Агро България ще обедини активите на водещия

6381
0

Фосфорът е вторият по значение дефицитен хранителен елемент в земеделието след азота, с решаващо значение за величината и качеството на добива и почвеното плодородие.

2511
0

В последните години сериозен проблем за царевицата в някои райони на страната е царевичният стъблопробивач. Точният момент за борбата с този неприятел е изключително важен,

Още от Фермер
8244
0

През лятото летищните правила в САЩ са нарушени, след като стотици "пасажери без билет" нахлуват в самолет в САЩ. Но тези "пътници" дори не са били хора.

729
0

Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по ДОПК. Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител Корнелия Нинова/БСП/,

4329
0

За резултата след отнемането на старата пчелна майки се информирате след два-три дни, пише Агенция Хоби ПиК. Подобно е придаване през входа на кошера,

4095
0

Първият „16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“ ще бъде открит в петък, 24 ноември. Той се намира в офис сградата на „Сиенит“ в зона „Марица“,

4113
0

След заседание на постоянно действащата комисия по тютюна към Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Благоевград днес е отнет лицензът за изкупуване на суров тютюн на фирма „Лийв табако А.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-забележителните артинсталации на Христо Явашев-Кристо стана повод за съдебен иск срещу него 40 г. след като той работи по нея. Кристо и съпругата му Жан-Клод сами финансират “Бягащата ограда” и отделят 4 години от живота си. Те започват работата по проекта през 1972 г. Тя представлява 50-километрова ограда в Северна Калифорния.

За първи път за “Черния петък” на 24 ноември 2017 г., румънският онлайн сайт не посочва нито стоките, нито размера на намаленията Причината е в рекордната глоба от КЗК - 4,7 млн. лева потребителите са подведени - първо се вдигат цените на стоки, а после се обявяват намаления Над 250 млн. лева е оборотът на румънския онлайн търговец Emag за трите

Националът Божидар Краев и холандската легенда Рафаел ван дер Ваарт се разписаха за втория тим на “Мидтиланд” в Дания. В мач от първенството на резервите двамата бяха с важен принос за успеха с 4:1 като гост на “Орхус”. Домакините откриха резултата в 40-ата мин чрез Бунду. 6 мин след почивката 34-годишният Ван дер Ваарт изравни.

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.