Може да се отглежда навсякъде у нас, особено подходящ е за Южна България, тъй като е сухоустойчива култура

Препоръчително е да се засяват
качествени семена, които да гарантират високи добиви

Ваня Велинска

Европейското финансиране по схемата за протеиновите култури провокира интереса на фермерите към тях. Първоначално производителите се насочиха към отглеждането на соя, после на грах, а от няколко години и на нахут.

Бобовата култура, макар че за съвременното ни земеделие звучи доста екзотично, не е напълно непозната, тъй като в миналото се е отглеждала у нас. През този сезон много производители от Южна България, които развалиха рапичните посеви, се насочиха именно към нахута. Така че интересът към него сериозно се увеличи.

Справка в Министерството на земеделието показва, че площите през 2016 г. са били 47 220 декара. Производството за миналата година е 6 065 тона.

Очакванията за следващия сезон са площите да нараснат още повече, тъй като нахутът се отглежда лесно доколкото това може да се каже за някоя от земеделските култури. Той е сравнително устойчив на неблагоприятните фактори на средата, а от друга страна изисква по-малко грижи при отглеждането.

Едно от най-големите качества на нахута е, че е сухоустойчив. Това прави протеиновата култура изключително подходяща за условията на Южна България, където сушата е лимитиращ фактор. Затова и много производители от този район през настоящия сезон заложиха на нахут и твърдят, че ще го направят и през следващия.

От друга страна културата е сред най-студоустойчивите бобови растения. Семената поникват при 2 градуса. Растенията издържат студове до минус 8 градуса, а при снежна покривка и до минус 22 градуса. Недостатък на нахута е, че не понася преовлажняване, тъй като не образува достатъчно плодове, а може и да се нападне от гъбни болести.

Въпреки че не е капризна култура и нахутът има изисквания, с които производителите трябва да се съобразят.

Добрите практики при отглеждането са гаранция че посевът ще се развива отлично и ще се получат добри производствени резултати.

В сеитбообращението нахутът се редува със зимните житни култури, но успешно може да се комбинира и с някои други. Добри предшественици за него са и окопните култури - царевица картофи, памук. От своя страна той е отличен предшественик, защото освобождава рано площта за следващата култура. Тъй като с остатъците се разпространяват някои опасни за него болести, не бива да се засява като повторка и да се отглежда като монокултура.

Подготовката започва още след освобождаване на предшественика - през лятото или есента. Необходимо е и почвата да се култивира и бранува още при първа възможност през зимата, обикновено февруари. Нахутът е бобова култура и нуждите от азот не са големи, но е препоръчително с есенната обработка да се внасят по 20-30 кг на декар суперфосфат. На бедни и леки почви е подходящо и торенето с калиев сулфат - по 10-15 кг на декар. Когато не се внася оборски тор, трябва да се даде по 8-10 кг на декар амониева селитра по време на пролетната обработка.

Сеитбата на нахута се прави при първа възможност да се влезе на полето, още през февруари. Добре е технологията на засяване да се препоръча от семенарската фирма, от която се купуват семената, тъй като има разлика в зависимост от едрината на семената.

Много важно е какви семена ще се засеят, коментира производител. От това зависи както реколтата, която ще се получи, така и цената. Препоръката му е стопаните да засяват сорта Кабуле, който е едър нахут.

При получаване на нахут с размери 7-8 мм, фермерите могат да получат много по-висока цена за продукцията си

Ето защо е от значение и какви сортове ще изберат да засеят.

Добрите практики за културата са гаранция, че растенията ще развият потенциала на семената, заложен в тях.

При ранна сеитба на нахут рядко се случва да се образува почвена кора.

Най-важната грижа е борбата с плевелите. Нахутът е устойчив на всички хербициди, които се използват при фасула и може да се отглежда без окопаване.

Бобовата култура са напада от малко вредители, води се борба само при доказана нужда, коментират специалистите по растителна защита. Важно е да се води мониторинг на посева, като при опасност, да се реагира навреме.

Чистите от плевели посеви се прибират с комбайн, когато плодовете са пожълтели, но още здраво се държат за стъблата. Тъй като бобовете узряват почти едновременно и не се разпукват, при своевременна жътва реколтата се прибира без загуби. Семената се почистват, изсушават и съхраняват при 14% влажност.

Много полезен за хора и животни

Нахутът е едно от най-богатите на белтъчини културни растения. Съдържа също така въглехидрати, както и малко мазнини, което го прави подходящ за храна за хората. Тъй като зърната му се разваряват трудно, той се предпочита по-малко от другите бобови култури, като фасула и лещата, но по хранителност стойност не им отстъпва.

Нахутът се използва за зърна за печене, както и като заместител на кафе. Брашното от него се влага за направата на гевреци, на симид, рахат локум, халви и др.

Стъблата и листата на това растение също са богати на белтъчни вещества, което ги прави добър фураж за животните, предимно за овцете. Трябва да се използват изсушени, защото в зелените е много високо съдържанието на оксалова, лимонена и ябълчена киселина. Зърното също е добър фураж смляно като компонент на концентрираната смеска.