Европейското финансиране по схемата за протеиновите култури провокира интереса на фермерите към тях. Първоначално производителите се насочиха към отглеждането на соя, после на грах, а от няколко години и на нахут.

Бобовата култура, макар че за съвременното ни земеделие звучи доста екзотично, не е напълно непозната, тъй като в миналото се е отглеждала у нас. През този сезон много производители от Южна България, които развалиха рапичните посеви, се насочиха именно към нахута. Така че интересът към него сериозно се увеличи.

Очакванията за следващия сезон са площите да нараснат още повече, тъй като нахутът се отглежда лесно, доколкото това може да се каже за някоя от земеделските култури. Той е сравнително устойчив на неблагоприятните фактори на средата, а от друга страна изисква по-малко грижи при отглеждането.

Едно от най-големите качества на нахута е, че е сухоустойчив. Това прави протеиновата култура изключително подходяща за условията на Южна България, където сушата е лимитиращ фактор. Затова и много производители от този район през настоящия сезон заложиха на нахут и твърдят, че ще го направят и през следващия.

От друга страна културата е сред най-студоустойчивите бобови растения. Семената поникват при 2 градуса. Растенията издържат студове до минус 8 градуса, а при снежна покривка и до минус 22 градуса.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 31 август.