Водните ресурси в нашата страна са национално богатство. Те осигуряват вода за напояване, питейна вода, както за различните производствени процеси.

При днешното състояние на земеделието, фермерите са осъзнали необходимостта от добро качество на използваната вода, както за здравето и растежа на животните, така и за земеделските култури. Интензификацията на земеделското производство понякога създава неблагоприятни предпоставки за влошаване качествата на водата, използвана за различните нужди.

За пример в това отношение могат да се посочат: производството на големи количества органични торове, високите торови норми при минералното торене и интензивната обработка на почвата. Неправилната употреба на торовете може да доведе до влошаване качеството на водата за напояване.

Ще разгледаме някои основни правила за добра земеделска практика с цел опазване на водите от замърсяване. Освен това ще посочим и начините за намаляване на нитратите в поливната вода и предотвратяване на бъдещо замърсяване.

Ще дадем някои съвети и препоръки за добра земеделска практика на нашите фермери, които са залегнали в Правилника за добра земеделска практика с цел опазване на водите с нитрати.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 31 август.