Американските експерти от MuscleFood споделиха препоръките си за правилното съхранение на храната в хладилника. Основното нещо, което трябва да се спазва е суровите и вече приготвени продукти да не влизат в контакт, твърдят специалистите.

Една от най-разпространените грешки е навикът да държим в хладилника продукти, които вече са започнали да се развалят, съветва експертът Дарън Бийл. Трябва да разберете, че храната е развалена и без съжаление да освободите хладилника от нея. Например, етиленът от загниващите плодове може много бързо да отрови и съсипе останалите плодове и зеленчуци в хладилника.

За да се запази свежестта на храната и здравето на членовете на семейството, не трябва да се допуска т. нар. "кръстосано замърсяване", което се случва когато сурови и вече сготвени продукти се намират в контакт, подчертават лекарите. Храните трябва да бъдат запечатани и поставени на различни рафтове.

На горните рафтове се съхраняват киселото, прясното мляко и маслото, тъй като там най-трудно биха били замърсени от суровата храна. Там, или малко по-ниско, се съхраняват такива готови ястия като котлети, торти, гарнитури.

Сиренето, експертите препоръчват, да се съхранява в средата на хладилника или дори в кутия за зеленчуци. И по-добре не в плик, а в пергаментова хартия. Суровото месо също трябва да се съхранява на един от долните рафтове на хладилника, при това плътно опаковано.

И накрая, именно на рафтовете, а не на вратата трябва да се съхраняват яйцата, твърдят медицинските работници. Вратата на хладилника е най-добре да се използва за съхранение на зеленчуци, сокове, вода, сосове, вино.