Присаждане на пъпка се прави през лятото

29 август 2017
Овошки
0
21888
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Може да се извършва до средата на септември

Присаждането на пъпка или т.нар. окулиране се практикува често в овощарството.

Според това кога се прави може да е присаждане на будна пъпка и присаждане на спяща пъпка.

Присаждането на будна пъпка се извършва през пролетта, когато има сокодвижение. Характерното тук е, че до края на вегетацията пъпката се развива и образува клонче - дълго около 50-70 см.

Присаждането на спяща пъпка се прави от средата на юли до средата на септември. Тази пъпката обаче, ако се прихване, се развива през следващата пролет.

В любителската практика това присаждане е по-предпочитано от овощарите.

Калемите се вземат сутрин

Препоръчително е да се окулира през същия ден

Важно е калемите, които са едногодишни добре узрели леторасли, да се вземат непосредствено преди присаждането. Това също трябва да стане през хладните часове на деня, когато растенията са в добър тургор.

Непосредствено след като се отрежат от дръвчето, калемите се почистват, като на всеки се оставя само част от листната дръжка с дължина около 1 см.

Листата се отстраняват, за да не изпаряват влагата. След това до момента на присаждане калемите се поставят в съд с вода. За да се гарантира присаждането, важно е калеми да се окулират още същия ден.

Успешно или не

Проличава до 2 седмици

Ако присадените пъпки са се прихванали, ще стане ясно след около 2 седмици.

В този случай листната дръжка ще е изсъхнала и паднала. Щитчето ще е свежо и превръзката евентуално ще е започнала да се впива в мястото на присаждане. Тогава се премахва превръзката.

l Ако присаждането не е било успешно, листната дръжка няма да е паднала, ще е изсъхнала, ще е изсъхнало и щитчето.

При допир с пръст тя не пада. В този случай може да се направи ново присаждане.

Практикува се Т-образен разрез

Процедурата не е много трудна

По принцип присаждането не е сложно начинание, стига да се спазват последователно всички операции.

Препоръчително е процедурата да се прави в ранните сутрешни часове, тъй като растенията са по-свежи. А ако се направи в по-хладен период, е още по-добре.

Колкото по-бързо се извърши присаждането, толкова по-голяма е вероятността да е успешно.

Четири основни стъпки

Прави се Т-образен отрез на подложката, т.е. на дръвчето, на което ще се извършва присаждане. То става на височина 10-12 см от почвената повърхност.

Изрязване на щитче от калема с пъпка, част от кората и малко дървесина.

Поставяне на щитчето с пъпката в направения разрез.

Превързване, за да се осъществи контакт между пъпката и подложката.

Как точно се оперира

Правят се гладки отрези, за да няма излишни рани

На подложката се избира гладко място, където се извършват разрезите. Първо се реже хоризонтално на около 1/3 от обиколката на подложката, след това - вертикално на 3-4 см, като се пресича хоризонталният разрез. Дълбочината е малка, колкото да се пререже кората на подложката, без тъканта под нея. За начинаещите градинари ще напомним, да се ориентират по това, че кората е мека и се реже лесно, а дървесината е по-твърда.

След това трябва да се отлепи кората. Това става лесно с обратната страна на ножчето за присаждане. Необходимо е да се отлепи такава част, колкото да може да се постави под нея пъпката.

После се изрязва щитчето с пъпката. Необходимо е да се изреже част от кората с дължина 3 см, в средата на която е пъпката (1,5 см под и 1,5 см над пъпката).

Подготвеното щитче се хваща за оставената част от листната дръжка и се поставя под кората на подложката в направения разрез.

Накрая се прави превръзка, за да стане добра стойка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
2448
0

Преобразуването на листни в цветни пъпки става през лятото. Точно в този период дървото се нуждае от разнообразни хранителни вещества, за да заложи повече цветни пъпки.

12636
0

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата. Нападнатите растителни части се деформират, завиват,

23220
0

По овощните дървета се срещат много видове въшки. Сред най-опасните са: зелена ябълкова листна въшка, ябълково-живовлекова листна въшка, ябълково-житна листна въшка, червеногалова листна въшка,

8118
0

Сега вредят оси въшки, бълхи През месеца при крушата се провежда борба срещу крушовата листна въшка, крушовата листна бълха, крушовата листна оса и др.

14805
0

Плодовите червеи вече атакуват, вземайте мерки Лошите метеорологични условия тази година, т.е. редуването на дъждовни със слънчеви дни провокира развитието на много болести и неприятели по овощните

Още от Фермер
171
0

Преди да се сложат да съхнат, билките не се мият и се провисват на снопчета или слагат нарядко върху кърпи или нещампована хартия и се сушат на сянка в проветриви, топли помещения (тавани).

1035
0

При преглед на питата може да се получи информация за пчелната майка. Първото - има ли я, или не. След това трябва да се следи физиологично състояние (заплодена или не), както и качество й.

522
0

И риганът обича топлото. Цъфти от юни до края на август. Заради ценните качества като лек и подправка, заслужава да го отгледате в градината. Стига до 80 см. височина.

3519
0

Направете го навреме, за да са по-здрави и устойчиви луковиците Лукът и чесънът, които са засадени предзимно, са готови за изваждане към края на юни. Напомняме на начинаещите градинари,

3429
0

Цейлонското канелово дърво е високо до 10 м, със сивокафява кора и ципести лъскави листа. Известната подправка канела е изсушена кора от младите клонки на дървото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петър ще учи медицина във Франция, Анна-Мария ще следва информационни технологии в НБУ Учителите ни са страхотни! Раздават се. Просто искаха да ни научат. Г-жа Цветелина Личева по български език и литература пък е уникална жена. С нея правехме анализ на всяка творба. Имахме много упражнения”. Така допълвайки се един друг обясняват невероятния си

В традиционната за вестника годишна инициатива “Лекарите, на които вярваме” отново се включиха стотици пациенти. От свое име номинират най-достойните според тях лекари и стоматолози за приза за най-уязвимата вяра - в добрия специалист и отзивчив човек, на когото спокойно поверяват здравето и живота си.

Рейсове и камиони поемат към София срещу създаване на частна транспортна камара Шествие на превозвачи се очаква да създаде задръствания в центъра на Пловдив в понеделник. В 11 часа от Околовръстното шосе тръгват 40 автобуса с надписи "Протест", които ще минат по "Кукленско шосе", надлез "Родопи", централния булевард "Цар Борис Трети" и по

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа