Присаждане на пъпка се прави през лятото

29 август 2017
Овошки
0
13770
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Може да се извършва до средата на септември

Присаждането на пъпка или т.нар. окулиране се практикува често в овощарството.

Според това кога се прави може да е присаждане на будна пъпка и присаждане на спяща пъпка.

Присаждането на будна пъпка се извършва през пролетта, когато има сокодвижение. Характерното тук е, че до края на вегетацията пъпката се развива и образува клонче - дълго около 50-70 см.

Присаждането на спяща пъпка се прави от средата на юли до средата на септември. Тази пъпката обаче, ако се прихване, се развива през следващата пролет.

В любителската практика това присаждане е по-предпочитано от овощарите.

Калемите се вземат сутрин

Препоръчително е да се окулира през същия ден

Важно е калемите, които са едногодишни добре узрели леторасли, да се вземат непосредствено преди присаждането. Това също трябва да стане през хладните часове на деня, когато растенията са в добър тургор.

Непосредствено след като се отрежат от дръвчето, калемите се почистват, като на всеки се оставя само част от листната дръжка с дължина около 1 см.

Листата се отстраняват, за да не изпаряват влагата. След това до момента на присаждане калемите се поставят в съд с вода. За да се гарантира присаждането, важно е калеми да се окулират още същия ден.

Успешно или не

Проличава до 2 седмици

Ако присадените пъпки са се прихванали, ще стане ясно след около 2 седмици.

В този случай листната дръжка ще е изсъхнала и паднала. Щитчето ще е свежо и превръзката евентуално ще е започнала да се впива в мястото на присаждане. Тогава се премахва превръзката.

l Ако присаждането не е било успешно, листната дръжка няма да е паднала, ще е изсъхнала, ще е изсъхнало и щитчето.

При допир с пръст тя не пада. В този случай може да се направи ново присаждане.

Практикува се Т-образен разрез

Процедурата не е много трудна

По принцип присаждането не е сложно начинание, стига да се спазват последователно всички операции.

Препоръчително е процедурата да се прави в ранните сутрешни часове, тъй като растенията са по-свежи. А ако се направи в по-хладен период, е още по-добре.

Колкото по-бързо се извърши присаждането, толкова по-голяма е вероятността да е успешно.

Четири основни стъпки

Прави се Т-образен отрез на подложката, т.е. на дръвчето, на което ще се извършва присаждане. То става на височина 10-12 см от почвената повърхност.

Изрязване на щитче от калема с пъпка, част от кората и малко дървесина.

Поставяне на щитчето с пъпката в направения разрез.

Превързване, за да се осъществи контакт между пъпката и подложката.

Как точно се оперира

Правят се гладки отрези, за да няма излишни рани

На подложката се избира гладко място, където се извършват разрезите. Първо се реже хоризонтално на около 1/3 от обиколката на подложката, след това - вертикално на 3-4 см, като се пресича хоризонталният разрез. Дълбочината е малка, колкото да се пререже кората на подложката, без тъканта под нея. За начинаещите градинари ще напомним, да се ориентират по това, че кората е мека и се реже лесно, а дървесината е по-твърда.

След това трябва да се отлепи кората. Това става лесно с обратната страна на ножчето за присаждане. Необходимо е да се отлепи такава част, колкото да може да се постави под нея пъпката.

После се изрязва щитчето с пъпката. Необходимо е да се изреже част от кората с дължина 3 см, в средата на която е пъпката (1,5 см под и 1,5 см над пъпката).

Подготвеното щитче се хваща за оставената част от листната дръжка и се поставя под кората на подложката в направения разрез.

Накрая се прави превръзка, за да стане добра стойка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
684
0

Фиданките да се подготвят предварително През ноември условията са подходящи за есенното засаждане на почти всички овощни култури. Изключение прави засаждането на орех.

630
0

През  есента  е  препоръчително  да  обвиете  стволовете  на  младите  дръвчета  с  подходящ  материал. За  целта  може  да  си  купите  готови  протектори,  които  се  продават  в  агроаптеките,

20376
0

Разстоянията на засаждане са от основно значение, особено ако ще се засаждат повече бройки дръвчета. Тогава е препоръчително овошките да не се засаждат разпръснато из цялата градина,

15570
0

Започна засаждането на новите овощни дръвчета. Купуването на фиданки, дори и само няколко, е сериозна инвестиция, тъй като те остават в градината десетки години.

8226
0

Това е съвременен френски сорт, получен от Голдън Делишъс, но с по-добра устойчивост на болести. По-важни характеристики . Дървото има силен растеж и образува кълбовидна корона. .

Още от Фермер
126
0

Днес над страната ще има променлива облачност, след обяд често значителна, но без съществени валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 5 и 10°.

3555
0

Темата за пчелите и пчелното семейство е често използвана в изкуството, литературата както и в други сфери на културния живот. Сладкарството не остава по-назад.

4932
0

Прегледите са пълни и частични. При пълните прегледи се прави подробна преценка за състоянието на семейството, напомнят от pchelari.com. При кошерите система Дадан-Блат и лежак се извършват най-много

4392
0

Пчелното семейство има добре развита способност да отделя восък и да го използва за градеж на пити. По този начин то си построява пчелното гнездо. Восъкоотделянето от пчелите на семейството е сложен

3915
0

През последните 2 години в Европейския съюз се наблюдава съкращаване на производството на свинско месо. Но към края на 2017 г. процесът намалява темповете си заради увеличаване на поголовието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винаги съм определял като грешка, когато започне такава безсмислена конфронтация, винаги съм излизал с решението да се спре това, защото се губи много енергия. Политическите партии всяват едно разделение на обществото. 28 години ние сме единственото общество, което е толкова поляризирано, а то е изкуствено направено.

До 5 г . магистрали Няма аутобан и железница с Македония До 2023 г. България вероятно ще има още две магистрали - от София до Калотина и “Струма” - от София до Кулата, а до 2027 г. и аутобан Русе-Велико Търново. Към момента по магистрала може да се стигне само до Турция - първо по “Тракия”, а след това по “Марица” до ГКПП Капитан Андреево.

Невъзможна мисия е да накараш пътниците да си сложат колан, казва собственикът на "Биомет" - Г-н Алексиев, в неделя премиерът Борисов свика ресорните за безопасността на пътя министри. Ще се въвеждат колани в автобусите, регистратори, ще се въвежда евростандарт. Това ще помогне ли? - Автобусите, купувани през последните 7-8 г.

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.