Присаждане на пъпка се прави през лятото

29 август 2017
Овошки
0
12627
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Може да се извършва до средата на септември

Присаждането на пъпка или т.нар. окулиране се практикува често в овощарството.

Според това кога се прави може да е присаждане на будна пъпка и присаждане на спяща пъпка.

Присаждането на будна пъпка се извършва през пролетта, когато има сокодвижение. Характерното тук е, че до края на вегетацията пъпката се развива и образува клонче - дълго около 50-70 см.

Присаждането на спяща пъпка се прави от средата на юли до средата на септември. Тази пъпката обаче, ако се прихване, се развива през следващата пролет.

В любителската практика това присаждане е по-предпочитано от овощарите.

Калемите се вземат сутрин

Препоръчително е да се окулира през същия ден

Важно е калемите, които са едногодишни добре узрели леторасли, да се вземат непосредствено преди присаждането. Това също трябва да стане през хладните часове на деня, когато растенията са в добър тургор.

Непосредствено след като се отрежат от дръвчето, калемите се почистват, като на всеки се оставя само част от листната дръжка с дължина около 1 см.

Листата се отстраняват, за да не изпаряват влагата. След това до момента на присаждане калемите се поставят в съд с вода. За да се гарантира присаждането, важно е калеми да се окулират още същия ден.

Успешно или не

Проличава до 2 седмици

Ако присадените пъпки са се прихванали, ще стане ясно след около 2 седмици.

В този случай листната дръжка ще е изсъхнала и паднала. Щитчето ще е свежо и превръзката евентуално ще е започнала да се впива в мястото на присаждане. Тогава се премахва превръзката.

l Ако присаждането не е било успешно, листната дръжка няма да е паднала, ще е изсъхнала, ще е изсъхнало и щитчето.

При допир с пръст тя не пада. В този случай може да се направи ново присаждане.

Практикува се Т-образен разрез

Процедурата не е много трудна

По принцип присаждането не е сложно начинание, стига да се спазват последователно всички операции.

Препоръчително е процедурата да се прави в ранните сутрешни часове, тъй като растенията са по-свежи. А ако се направи в по-хладен период, е още по-добре.

Колкото по-бързо се извърши присаждането, толкова по-голяма е вероятността да е успешно.

Четири основни стъпки

Прави се Т-образен отрез на подложката, т.е. на дръвчето, на което ще се извършва присаждане. То става на височина 10-12 см от почвената повърхност.

Изрязване на щитче от калема с пъпка, част от кората и малко дървесина.

Поставяне на щитчето с пъпката в направения разрез.

Превързване, за да се осъществи контакт между пъпката и подложката.

Как точно се оперира

Правят се гладки отрези, за да няма излишни рани

На подложката се избира гладко място, където се извършват разрезите. Първо се реже хоризонтално на около 1/3 от обиколката на подложката, след това - вертикално на 3-4 см, като се пресича хоризонталният разрез. Дълбочината е малка, колкото да се пререже кората на подложката, без тъканта под нея. За начинаещите градинари ще напомним, да се ориентират по това, че кората е мека и се реже лесно, а дървесината е по-твърда.

След това трябва да се отлепи кората. Това става лесно с обратната страна на ножчето за присаждане. Необходимо е да се отлепи такава част, колкото да може да се постави под нея пъпката.

После се изрязва щитчето с пъпката. Необходимо е да се изреже част от кората с дължина 3 см, в средата на която е пъпката (1,5 см под и 1,5 см над пъпката).

Подготвеното щитче се хваща за оставената част от листната дръжка и се поставя под кората на подложката в направения разрез.

Накрая се прави превръзка, за да стане добра стойка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
2664
0

Плодовете се отглеждат за прясна консумация, но може и да се преработват Вибрант е ранен сорт. Плодовете са с конусовидна форма и заострен връх, с тегло между 25-40 грама.

5787
0

През втората половина на лятото от коренището на къпината се развиват зачатъчните пъпки. През есента много от тях прорастват и се превръщат в кълнове.

10989
0

Причините за това, разбира се, може да са различни, но най-честите са неправилна резитба, както и недобро опрашване и оплождане. Правилното формиране на дръвчетата е от основно значение за

6822
0

Дръвчето страда от липса на желязо Често градинари се оплакват, че листата на дръвчетата жълтят. Такъв е случая и с Тодорка Тодорова от Две Могили, която ни пише, че прасковата й пожълтява.

30564
0

Причините за безплодие може да са няколко – неправилна резитба, както и недобро опрашване и оплождане. . Правилното формиране на дръвчетата е много важно за навременно им встъпване в плододаване.

Още от Фермер
288
0

Те са почитатели на домашната манджа Ако за първи път започвате да отглеждате красивите тропически дискуси, трябва да знаят, че този вид риби са много капризни във всяко едно отношение.

2160
0

Внесете в дома, терасата или градината си есенното богатство на разточителни цветове, чрез тези лесни за направа градински контейнери. Те съчетават красотата на свежата зеленина и ярките нюанси на

1467
0

Това заяви днес пред депутатите земеделският министър Румен Порожанов на дебат относно обсъждане на проблемите при сделките със земя - наемане, отдаване, преотдаване и присвояване на "бели петна".

189
0

Общо 32 браншови земеделски организации връчиха днес декларация на премиера за силна европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., съобщава Министерството на земеделието и храните.

1422
0

Успешната кариера забавя болестите Колкото по-добро образование имате толкова по-малка е вероятността да страдате от хронично заболяване, но количеството на парите, които печелите,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деница досущ като Джесика Алба в уникалната покана под формата на вестник За Международен ден на шума е обявен 24 септември - денят, в който Волен Сидеров ще се ожени за Деница Гаджева. Това се прокламира в уводната статия на уникалния вестник покана, който лидерът на “Атака” е разпратил за събитието.

Рапърът Адриан Рачев, по-известен като Румънеца, се ожени за бившата гимнастичка Божидара Ламбова. Двамата имаха церемония на открито на морския бряг. Сред гостите беше Гери Дончева. Тя публикува във фейсбук снимки от сватбата, към които написа: “С младоженеца и булката! Адриан Рачев-Румънеца и Божидара Ламбова (вече Рачева) се взеха!

Джипиес следил жертвата Борислав Петров, който се канел да пропее. Той бил подсъдим за трафик на 14,5 т хашиш Бос на наркобанда е ликвидирал таксиметров шофьор от страх да не го издаде за участието му в трафик на 14,5 т хашиш. Убийството на Борислав Петров стана на 11 февруари, а антимафиотите задържали Атанас Спасов в нощта срещу неделя при

Отговор:Описаните симптоми може да се причиняват от бактериално или гъбно заболяване, а защо не и от комбинация от две или повече, но най -вероятно става въпрос за сиво гниене. Характерно за заболяването е...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.