Присаждане на пъпка се прави през лятото

29 август 2017
Овошки
0
15849
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Може да се извършва до средата на септември

Присаждането на пъпка или т.нар. окулиране се практикува често в овощарството.

Според това кога се прави може да е присаждане на будна пъпка и присаждане на спяща пъпка.

Присаждането на будна пъпка се извършва през пролетта, когато има сокодвижение. Характерното тук е, че до края на вегетацията пъпката се развива и образува клонче - дълго около 50-70 см.

Присаждането на спяща пъпка се прави от средата на юли до средата на септември. Тази пъпката обаче, ако се прихване, се развива през следващата пролет.

В любителската практика това присаждане е по-предпочитано от овощарите.

Калемите се вземат сутрин

Препоръчително е да се окулира през същия ден

Важно е калемите, които са едногодишни добре узрели леторасли, да се вземат непосредствено преди присаждането. Това също трябва да стане през хладните часове на деня, когато растенията са в добър тургор.

Непосредствено след като се отрежат от дръвчето, калемите се почистват, като на всеки се оставя само част от листната дръжка с дължина около 1 см.

Листата се отстраняват, за да не изпаряват влагата. След това до момента на присаждане калемите се поставят в съд с вода. За да се гарантира присаждането, важно е калеми да се окулират още същия ден.

Успешно или не

Проличава до 2 седмици

Ако присадените пъпки са се прихванали, ще стане ясно след около 2 седмици.

В този случай листната дръжка ще е изсъхнала и паднала. Щитчето ще е свежо и превръзката евентуално ще е започнала да се впива в мястото на присаждане. Тогава се премахва превръзката.

l Ако присаждането не е било успешно, листната дръжка няма да е паднала, ще е изсъхнала, ще е изсъхнало и щитчето.

При допир с пръст тя не пада. В този случай може да се направи ново присаждане.

Практикува се Т-образен разрез

Процедурата не е много трудна

По принцип присаждането не е сложно начинание, стига да се спазват последователно всички операции.

Препоръчително е процедурата да се прави в ранните сутрешни часове, тъй като растенията са по-свежи. А ако се направи в по-хладен период, е още по-добре.

Колкото по-бързо се извърши присаждането, толкова по-голяма е вероятността да е успешно.

Четири основни стъпки

Прави се Т-образен отрез на подложката, т.е. на дръвчето, на което ще се извършва присаждане. То става на височина 10-12 см от почвената повърхност.

Изрязване на щитче от калема с пъпка, част от кората и малко дървесина.

Поставяне на щитчето с пъпката в направения разрез.

Превързване, за да се осъществи контакт между пъпката и подложката.

Как точно се оперира

Правят се гладки отрези, за да няма излишни рани

На подложката се избира гладко място, където се извършват разрезите. Първо се реже хоризонтално на около 1/3 от обиколката на подложката, след това - вертикално на 3-4 см, като се пресича хоризонталният разрез. Дълбочината е малка, колкото да се пререже кората на подложката, без тъканта под нея. За начинаещите градинари ще напомним, да се ориентират по това, че кората е мека и се реже лесно, а дървесината е по-твърда.

След това трябва да се отлепи кората. Това става лесно с обратната страна на ножчето за присаждане. Необходимо е да се отлепи такава част, колкото да може да се постави под нея пъпката.

После се изрязва щитчето с пъпката. Необходимо е да се изреже част от кората с дължина 3 см, в средата на която е пъпката (1,5 см под и 1,5 см над пъпката).

Подготвеното щитче се хваща за оставената част от листната дръжка и се поставя под кората на подложката в направения разрез.

Накрая се прави превръзка, за да стане добра стойка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
15255
0

. Зимното пръскане се прави, когато времето е сухо, температурата на въздуха е над 0 градуса, но е по-добре е да е по-висока, и да няма вятър. . Използва се обилно количество работен разтвор,

28710
0

Основната дейност в овощната градина сега е резитбата. По принцип не всеки градинар се решава да я прави, защото има много тънкости. Който иска обаче, може да се научи, разбира се,

14184
0

. Първоначално се прави т.нар. санитарна резитби, чрез която се отстраняват всички счупени клони, както и такива, нападнати от болести и неприятели. Изрязват се клони,

16533
0

Резитбата е един от основните фактори, които играят решаваща роля за количеството и качеството на произведената плодова продукция. Това е валидно както за резултатите в професионалните градини,

13869
0

Грузбек е по-непопулярното име на формировката стройно вретено. Тя се използва обикновено в големи градини, при създаване на интензивни насаждения, където дърветата се засаждат по-нагъсто.

Още от Фермер
2997
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

990
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

8703
0

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова. Пред  Нова телевизия бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в

1422
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

1161
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой от 3-те варианта ще бъде избран, ще стане ясно в края на 2018 г., когато приключва общественото обсъждане Нови райони ще има в България, а колко ще са те, ще се реши след няколкомесечно обществено обсъждане. Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре обособени географски и стабилни като брой на

Устройствата снимат по трима нарушители едновременно, пращат по защитен канал в интернет данните, фишовете на нарушителите се издават автоматично 28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата. МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв.

Известният сръбски певец ще отпразнува 35 години на сцена с голям концерт у нас. На него Китич ще представи новите си песни, както и големите си хитове - Casa ljubavi, A mi smo bili, Mi smo bili jedan zivot, Jasmina, Мilioni, kamioni" и други. Китич пее от малък, но истинската слава го достига с групата “Южни Ветар” и успешният им албум от 1984 г.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.