ако отглеждате овце и кози. Така ще смаете гостите си със зимни млечни еликсири.

Киселото мляко /овче или козе/, което се запазва за зимата, се събира на малки порции в продължение на 10-15 дни. Затова то е кръстено брано мляко - т.е. събирано
по малко.

Как да приготвите брано или лудувано овче мляко

Събирайте овче мляко до началото на септември. Първата порция мляко варете във водна баня на тих огън, докато се изпари 1/4 от общото количество. Обикновено това става за около 30-40 минути.

След това го подквасете, както обикновеното кисело мляко. Най-добре е да вземете закваска от миналогодишното брано мляко. Може да използвате и обикновена, но тогава може и да не се развият желаните микроорганизми и събраното мляко да се
развали. На другия ден прехвърлете подквасеното мляко в добре измито и попарено с вряла вода каче, а още по-добре - в делва или голям (около десетина литра) пръстен съд.

Следващата порция мляко изварете по същия начин и я оставете да се охлади до 22-25°С. Налейте топлото мляко при подквасеното и разбъркайте добре.
Дръжте съда на чисто и проветриво място. Разбърквайте цялото количество мляко 2-3 пъти дневно. Всяка следваща порция мляко изварявайте до сгъстяване и когато се охлади до 22-25°С, я размесвайте добре с вече събраното мляко. Така освен млечно-киселите бактерии в продукта се развиват и дрожди. Те ферментират. Полученият въглероден двуокис образува мехурчета и събраното кисело мляко започва да "кипи". Затова браното овче мляко се нарича още лудувано. Най-добре е всеки ден да прибавяте новата порция по едно и също време.

Подберете обема на съда така, че да го напълните за около 2 седмици. 2-3 седмици след напълването на съда млякото се "успокоява" и придобива гъста, мазна, мажеща се консистенция и кисел, леко парлив вкус. Тогава препържете 1 кг масло и го излейте върху събраното мляко. Наклонете съда леко на всички страни, за да може разтопеното масло да облее ръба между събраното мляко и стената на съда. Така приготвеното брано мляко може да съхранявате няколко месеца на тъмно, хладно и проветриво място.