Какви мерки трябва да предприемат лозарите, за да се опази гроздовата реколта на финала
Доц.д-р Енчо Мянушев
Лозовите акари причиняват големи повреди по ресите и гроздовете преди началото на узряването.
Нападнатите реси силно изресяват и изсъхват. Чепките на гроздовете почерняват, стават крехки и лесно се чупят. По кожицата на нападнатите зърна се образуват ръждиво-кафяви петна, които при узряването добиват мръсен цвят. По листата акарите също предизвикват характерни повреди. Те предпочитат младите листа. Цветът на мястото, където е убоден листът и е смукан сок, се променя в бледо-жълт, а по-късно некротизира.
У нас по лозата се развиват няколко вида акари. В цялата страна, без Черноморското крайбрежие се среща лозовият акар. В Пловдивско, Бургаско и Варненско е разпространен и жълтият лозов акар, а в Бургаско и по-малко във Варненско - и червения акар.
Целия текст може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер"
Коментари