Георги Папазов е ръководител производство в компания, която отглежда над 1500 дка с културата в стопанство от 6000 дка в района на Пазарджик

- Г-н Папазов, с какво нахутът превъзхожда останалите култури във Вашето стопанство?

- Нахутът е сред най-непретенциозните растения измежду всички бобови култури. Отглеждането му е възможно както на по-бедни и песъчливи почви, така и на по-богати и плодородни места.

В нашата страна и особено в Южна България сушата често е основна пречка за постигането на високи добиви. По отношение на влагопотреблението нахутът е най-чуствителен в ранните фази на развитие през март и април, когато дори в по-засушливите места в страната влагата е достатъчно. Това го превръща в култура с висок потенциал.

Допълнителното финансиране по схемата за протеинови култури в размер на 21,60 лв. за декар, което получава нахутът, също подпомага колегите при отглеждането в по бедните райони на страната.

Ето защо за трета поредна година тази култура е нашият първи избор за пролетната кампания и заема съществена част от общия обем в нашето стопанство.

- Разкажете повече за отглеждането?

- Отглеждането на нахут е същевременно проста, но и отговорна работа. Добрият избор на предшественик както и качествените предсеитбени обработки на земята са от ключово значение за разгръщане на пълния добивен потенциал. Нахут се сее рано напролет, при първа възможност. Посевната норма варира, като при едросеменния качествен нахут тя е в порядъка на 14-16кг/дка в зависимост от условията на полето и обработката на почвата. Важно е също да се използват само семена от предшестваща реколта, защото зърната бързо губят кълняемата си енергия.

Дълбочината на засяване трябда да е не по-малка от 4-5 см, тъй като за първоначалното си развитие и покълване нахутът се нуждае от повече влага. Поникването отнема между 2 и 3 седмици, като първоначално развитието е бавно, но с повишаването на среднодневните температури започва и период на усилен растеж, приключващ с цъфтежа на култура.

Важно е обаче също да се знае, че прекомерната влага по време на цъфтеж оказва негативен ефект върху развитието му. Времето от поникване до узряване и жътва е кратко, често в рамките на 120 дни, което е огромен плюс за земеделците.

Със своята кратка вегетация и азтофиксираща способност културата е отличен предшественик за всички зърнено-житни. При засяване на следваща култура - пшеница например, нормите на торовнасяне с азот се намляват драстично, а разходите на земеделеца значително намаляват.

- Какви добиви да очакват земеделците при добро отглеждане ?

- Добрите земеделски практики са в основата за постигане на висок резултат при всички култури, отглеждани на полето, и в този смисъл нахутът не е изключение. При правилно отглеждане и добра грижа той е способен да се отблагодари с добиви от 180 - 200 кг, а дори и повече на по-богати почви.

От ключово значение за постигане на максимални резултати е и борбата с плевелите, към които е много чувствителен. Трябва да се подбират чисти масиви и най-вече да се избягват места, заплевелени с широколистните плевели, тъй като те създават пречки за постигането на високи резултати.

- Какви са пазарните цени за нахута?

- От изключително значение е земеделците да подбират качествени семена, за да са сигурни, че търгуваната впоследствие от тях продукция ще получи най-високата възможна оценка от търговците.

Някой наши партньори, заложили на дребносеменни и фуражни сортове, изпитваха сериозни затруднения при реализацията на пазара. В България по-голяма част от износителите търсят качествен едър нахут като сорт “Кабуле” какъвто се отглежда в нашето стопанство.

Цената варира в различните периоди, като към момента предложенията, които получаваме от търговците за едър нахут с размер над 7мм, са в порядъка на 2,50 лв. за килограм.

При калибриране на получените добиви и отсяване на най-едрия с размер над 8мм земеделците с право могат да търсят и цени значително над 3 лв. за килограм, каквито се очаква да бъдат пазарните нива в следващите месеци.