Земеделието подсилва глобалното затопляне и допринася за климатичните промени почти толкова, колкото обезлесяването, предаде БТА, цитирайки публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

В първото по рода си проучване върху количеството въглерод, отделяно от почвата, специалисти от Изследователския център "Удс Хоул" във Фалмут, Масачузетс са установили, че през последните два века в резултат на земеделска дейност от най-горните й два метра са извлечени около 133 милиарда тона. За сравнение - при обезлесяване количеството на отделения въглерод е 140 милиарда тона.

Глобалното затопляне до голяма степен се дължи на натрупването в атмосферата на въглероден диоксид от дейности като изгаряне на изкопаеми горива и изсичане на дървета, които иначе поглъщат парниковия газ.

Настоящото изследване обаче разкрива значението на земеделието като допринасящ фактор. Докато почвата абсорбира въглерод в органичната материя от разлагащи се растения и дървета, земеделски дейности като прибиране на реколта и обработване на земята допринасят за отделянето на натрупаното в почвата количество.

"Тревожно е колко голямо количество се отделя от почвата и се натрупва в атмосферата", казва Джонатан Сандърман от изследователския екип.