Ако искате да съхраните частица от жаркото лято за студените зимни вечери можете да опитате тази рецепта. Получава се изключително вкусно.

Сладкото ви ще има красив рубинен цвят, ако използвате тъмни сортове и такива, на които костилката лесно се отделя. Канелата придава неповторим вкус. Ако нямате пръчици канела, можете да ги замените с 1/2 ч. лъжичка мляна канела.

Продукти: 2 кг сливи, 1,5 кг захар, 400 г орехи, 1-2 пръчки канела, 1 ч. чаша вода

Приготвяне: Почистете сливите от костилките, като ги разделите на половинки. Добавете орехите, които предварително сте ги подсушили върху сух тиган. Засипете плодовете със захарта, прибавете водата и пръчката канела. Поставете тенджерата на средно силен котлон.

След завиране котлона се намалява до минимум и се вари 20 минути, като периодично се отстранява пяната. Сливите трябва да омекнат.

Разлейте сладкото със стерилизирани буркани и затворете плътно. Не забравяйте преди това да махнете пръчките канела. Обърнете бурканите с капачките надолу и оставете да изстиват.

Сладко-киселият свеж вкус прави лакомството неустоимо. И интересен начин за сервиране - сипете сладкото в купички и отгоре украсете с разбита сметана. Получава се много вкусен десерт.