Каква е оптималната им възраст?

Много начинаещи зайцевъди се интересуват кога да отбият зайчетата от майка им. На каква възраст е най-добре да го направят и на колко точно дни трябва да бъдат малките?

Няма единно мнение за оптималната възраст за отбиване

Но има общи препоръки и индивидуален опит, които могат да бъдат следвани.

Безусловно е, че зайчетата може да се отбият от майка им само тогава, когато им се осигури подходящ фураж и място за живеене, а млечните зъби на малките частично са се сменили. Тази възрастова граница не може да бъде под 24 дни

При родилите зайкини лактацията продължава без принудително отбиване на малките 12 седмици. Обикновено зайкините не хранят малките през целия този период и когато зайчетата станат на 30-45 дни, майките им вече се разгонват или дори са покрити повторно.

На 17-ия ден зайчетата за първи път пробват от храната на майка си - комбиниран фураж, зелени фуражи, трева. Това се обяснява с груповия инстинкт на малките.

На 24-дневна възраст зайчетата вече не се нуждаят от толкова мляко, колкото на 1-2-седмична възраст. А пък след 30-ия ден потребността от мляко намалява още повече

Така че от физиологична гледна точка отбиването може да стане и на 24-дневна възраст, но зайчетата обикновено са по-слаби.

Препоръчваният от много зайцевъди срок за отбиване е на 28-30-ия ден. 28-30-дневните зайчета може безопасно да се хранят с подходящ комбиниран и растителен фураж. Средното им тегло на зайчетата на тази възраст зависи от породата, но средно е 500-700 г.

Отбването на 35-40-ия ден е по-щадящо за зайчетата, те растат здрави и стават по-едри
Отбването на 35-40-ия ден е по-щадящо за зайчетата, те растат здрави и стават по-едри