Развиват се бързо и без много грижи

Гергана Младенова

Код жълто са слънчогледите, варианти на които красят и цветните градини през август. Нисички или много високи, с един огромен усмихнат цвят или с множество по- дребни цветчета, в наситено жълто и с черно часовниче в средата, в оранжев или шоколадов цвят, дори кичести.

Лесното отглеждане и емоциите, които предизвикват, карат селекционерите да създават нови и нови сортове и хибриди, подходящи за бордюри или фон с дълбочина в градината. Много цветари се изумяват колко бързо се развива растението и без много грижи. Тази негова особеност го прави много подходящо за неопитни любители или за урок по природознание за децата.

Семената се засяват след преминаване опасността от мразове директно в почвата на дълбочина около 7 см. Няма значение какъв тип е почвата, важното е да е дълбока, за да има къде да се развива главният корен.

Светлината, обаче е много важна - трябва да е пряка слънчева през целия ден! Всяко засенчване потиска развитието на растението, забавя образуването на цвят и после цветовете са по-дребни. От друга страна, ако хибридът е нисък, засенчването води до издължаване и изтъняване на стъблото, което може да се окаже проблем от чисто механична гледна точка. Слънчогледът е сухоустойчиво растение. Той си набавя вода и хранителни вещества от по-дълбок почвен слой, което допринася за лесното му отглеждане.

Основните неприятели са сред насекомите

Гниене, мана, фомоза са част от болестите

Слънчогледът се напада от редица болести и неприятели, което в големи насаждения е проблем и може да намали значително или дори да унищожи напълно добивите.

Основните неприятели са представители на насекомното царство- хоботни бръмбари, растителни дървеници, скакалци, листни въшки, слънчогледов сечко и други лазещи, пълзящи и летящи малки гадинки. Когато питите се напълнят със семена, неприятели стават и птиците.

Болестите, които нападат слънчогледа, също са много - склероцийно увяхване и гниене, мана, фомоза, алтернариоза, септориоза, различни гниенета по питите и т.н. Слънчогледът е гостоприемник и на много коварен почвен паразит, наречен синя китка. За успокоение на любителя-цветар припомняме, че една птичка пролет не прави. Няма шанс всички изброени беди да се изсипят върху едно или няколко растения в двора.

Декоративни ползи от цветовете

Трикове за дълготрайна свежест

Най-разпространеният нисък сорт слънчогледи е Sunspot. Той е представен от богата гама жълти, оранжеви и шоколадови багри. А кичестият вариант наподобява жълт понпон. Sunspot е много подходящ за отглеждане, както в саксия, така и в градината, но може да му се радвате само навън.

Наред с това са селектирани множество хибриди с малки и големи пити, с един или множество цветове на едно растение, които се използват за рязан цвят. Тези сортове позволяват да внесете слънцата и в дома си. Цветовете на слънчогледа се съчетават много добре с полски цветя, сухи житни класове и треви,папур, както и с органични материали като рафия, канап и т.н.

А за дълготрайната свежест на цветовете във вода си има трикове. Най-подходящият момент да се откъсне слънчев цвят и да се постави във вода е когато жълтите венчелистчета започнат да се отварят. Дръжката трябва да бъде дълга и да се обезлисти до там, докъдето ще бъде потопена. Всекидневното подновяване на отреза и сменянето на водата удължава свежестта на цвета с над седмица.

Експеримент за децата

Те могат да проследят процеса “от семка до семка”

Поникването на растенията зависи от условията на средата. При оптимални условия семеделите на слънчогледа разпукват шлюпката за около седмица.

Процесът може да се наблюдава, ако семената се наредят в редички върху навлажнен памук. Грижата за поддържането на влажността се поверява на най-малкия член от семейството. Опитът е колкото образователен, толкова и възпитателен, а за децата е изключително интересен.

Друг вариант за проследяване процеса “от семка до семка” за малчуганите е в градината. Изберете слънчево и просторно място, което да подготвите за бъдещите растения.

Това включва плевене, окопаване и почистване на мястото или поне подготвяне на легла за семенцата. Детето може да изработи флагчета, с които да отбележите точното местоположение на растенията.

Цветята може да разположите в редица, група или някаква форма. Единственото, което трябва да съобразите, е растоянието между отделните растения.

Една хубава идея е да посеете “къщичка” от слънчоглед. За целта подберете високи сортове. Посейте семенцата през около 70 см в каквато форма желаете - кръгла, квадратна, правоъгълна или триъгъна, но оставете място за вход. Детето ще наблюдава с изумление и възхита как от малки семенца за 60-70 дни ще се развие и зацъфти перфектното място за игри или почивка.

От друга страна цветовете на слънчогледа привличат много насекоми и птици, които също може да използвате с образователна цел.