Въпрос:
Искам да запазя плодова каша от ябълки, а по-късно и от дюли, ще ги оставя по-късно да ферментират. Как да постъпя?
Отговор:
Най-сигурен начин за предотвратяване на алкохолната ферментация, което желаете да постигнете, е използването на подходящ антисептик.
В домашни условия за тази цел може да се използва серен двуокис
Дозата е 1-1,5 г за 1 кг каша.
За по-голяма сигурност, от голямо значение е много доброто размесване на серния двуокис с кашата.
Тя трябва да се постави в съд, който да се покрие плътно с найлон и капак.
Да се държи в помещение с постоянна ниска температура.
Как се възбужда ферментацията по-късно
Първо кашата ще трябва да се десулфатира - така ще се изгони свободния серен двуокис.
В домашни условия може да се загрее кашата примерно до 40 градуса върху тих огън при постоянно бъркане.
Краят на операцията се установява чрез вдишване над тавата - не бива да долавяте серен двуокис.
След това кашата е редно да се охлади до към 25 градуса и да се прехвърли в съда за ферментация. Съдът да се постави в помещение с постоянна температура 20 градуса.
Ферментацията може да се проведе с хлебна мая
Дозата е 1 г на 1 кг каша. Маята се размива в хладка вода /около 35 градуса/ в съотношение 1:5 - 100 г мая в 1/2 л вода.
Отделят се от кашата 4-5 л сок, в който при постоянно бъркане се добавя маята - размесва се интензивно и се внася. Разбърква се, покрива се с найлон и се оставя да ферментира. Ежедневно се проверява. За ускоряване може да се бърка по 1 път на ден.
Ферментацията може да се проведе и по втори начин - със сухи дрожди, използвани във винопроизводството - дозата е 20 до 40 г за 100 кг каша.
Преди използване те се реактивират чрез внасянето им в хладка вода в съотношение 1:10 - 50 г дрожди в 1/2 в лода. Държат се 20-30 минути, след което се внасят в 8-10 л сок, отделен от кашата - размесват се добре и се добавят към кашата.
Разбърква се, съдът се покрива плътно и се оставя за ферментация при ежедневен контрол. След приключване на процеса, материалът се изварява бързо.
Коментари