Какво ви трябва, за да го избиете вкъщи? Можете да си приготвите домашно масло, ако използвате приложената на фиг. 1 маслобойна. В нея от 3-4 л сметана можете за 1,5-2 часа да избиете 1 кг масло. След избиването прехвърлете маслото в купа със студена вода. Изплувалото на повърхността масло оберете с голяма дървена лъжица и плътно запълните с него дървена форма, показана на фиг. 2. Захлупете и оставете през
нощта на студено. Сутринта извадете готовото формовано масло. Прозрачната течност,
останала след избиването на маслото, също е много вкусна и хранителна. Кравата и прасето също ще я харесат.
Фиг. 1. Маслобойна Фиг. 2: а - форма за масло; б - подвижно дъно; в - капак на
формата
Коментари