Министерството на земеделието публикува промени в наредбата за прилагане на подмярка 4,2 за инвестиции и маркетинг в преработка на земеделска продукция.

Максималната стойност на разходите за един проект се сваля от 3 милиона на 2 милиона евро.

Има нови приоритети, които дават предимство и точки на кандидатите.

Първият ще се полага на преработватели, които имат минимум 3 години стаж в областта на селското стопанство или преработката на суровини и които досега не са подпомагани по европейските програми.

Вторият приоритет е за проекти, насърчаващи интеграцията между фермери и преработвателни предприятия с разширен достъп до пазари, включително и експорт.

В частта за допустимите кандидати има нова алинея, която предвижда възможност, когато кандидатът е еднолично дружество с ограничена отговорност да се признават за него обстоятелства като физическо лице.

Ново е и това, че когато се кандидатства с проекти, включващи само разходи за покупупка или инсталиране на нови машини, оборудване и съоръжения, ще се иска да се доказва, че ще се ползват в предприятието не по-малко от 6 години след датата на подаване на заявлението за подпомагане на сградите или помещенията.

Въвеждат се нови изисквания към поръчителите, ползвани при кандидатстване за авансово плащане с договор за поръчителство.

В наредбата се въвежда и възможност за провеждане на въвеждащо обучение за бенефициентите.