Устройството ѝ е оригинално, полезно, евтино и лесно за изпълнение

Всеки хоби-птицевъд знае колко трудно е правилно да определиш размера на дажбите за пилетата, така че хем те да не останат гладни, хем останалата храна да не се разваля.

Ако си направите такава хранилка, ще забравите за тези проблеми.

Необходими материали

Две празни пластмасови бутилки с произволен обем. Вземете едната пластмасова бутилка. Отрежете от двете противоположни страни отвори с ширина 2 см (ако ще я използвате за малки пилета). Когато пилетата пораснат, може да увеличите ширината на отворите до 3 см. Изрежете отвора по цялата дължина на бутилката. В горната й част направете още един отвор с диаметър малко по-малък от дебелината на гърлото на бутилката.

Отрежете гърлото на втората пластмасова бутилка, като оставите малка основа. Получената фуния пъхнете в отвора на първата бутилка и я закрепете отвътре с тапа с предварително отрязано дъно.

Хранилката се слага върху талашитена или картонена основа с размери 40 х 25 см. А за да е удобна за пренасяне, можете да приспособите към хранилката пластмасова дръжка.

На същия принцип от 2 бутилки можете да си направите и поилка за птици. Пръстените-шайби, които остават след срязването на бутилките, остават върху гърлото. Те са необходими, за да може тапата на притиска плътно фунията.