Как да избегна изсъхването на клубените по време на съхраняването им през зимата? И съществуват ли някакви особено сигурни методи за тяхното зимуване?

Олга Маринова, София

Съществуват множество правила и начини за съхраняване на клубените на гергините. Ето няколко от тях:

Големи узрели клубени

Много е важно за съхраняване през зимата да оставяте именно големи и добре узрели клубени от здрави растения.

Обработка и сушене

Извадете от земята клубените много внимателно, като особено внимавате да не повредите кореновата шийка. Най-добре е да ги изкопаете сутрин, в сухо време, да ги изсушите за няколко часа, и едва след това да ги измиете от почвата. След това по желание може да разделите клубените и да ги обработите в разтвор на фунгицид. По време на обработката бракувайте всички клубени, които са останали на повърхността на разтвора. Задължителна операция преди съхраняването е сушенето. Неголемите - в продължение на едно денонощие, а големите - две. Ако сушите клубените върху циментова повърхност, те по правило се набръчкват.

Постоянна температура

Едно от най-важните условия за успешното съхраняване на клубените на гергините през зимата е поддържането на постоянна температура - от 0 до 10 С. Най-честата причина за набръчкването на клубените по време на съхраняването им е сухият въздух.

Начини на съхраняване

Много цветари съхраняват клубените на своите гергини в найлонови пликове с едър вермикулит. Но при повишаване на температурата в помещението, влагата, която вермикулитът задържа много добре, може да провокира прорастването на клубените.

Други любители прилагат съхраняването на клубените в сандъчета с пясък с олбем 20 л. Това е най-сигурният начин, но филизи и корени се появяват по-рано отколкото при съхраняването във вермикулит. Трети сигурен начин е парафинирането на клубените - потапяне в разтопен парафин. Но тези клубени се събуждат по-късно, а и този начин е доста трудоемък.