Ако имате градина на балкона, можете да се радвате на пролетните цветя като шафрани, лалета, фрезии или нарциси

Късната есен е най-подходящото време да засадите балконските саксии и сандъчета. Селекционерите са отгледали специално за такива контейнери малки, късостъблени цветя: лалета-джуджета или нарциси, минзухари. Който има достатъчно място на балкона или в някое хладно помещение и достатъчно допълнителни саксии, може да засади луковиците още докато летните цветя цъфтят в пълното си великолепие. Една друга възможност е да се отгледат луковиците в отделни съдове и да се пресадят малко преди цъфтежа в сандъчета и качета.

Когато знаете как трябва да изглежда пролетното цвете, можете да засадите по план. Ако имате двойна гарнитура от балконски сандъчета, докато цъфтят луковичните растения, можете да подготвите летните цветя и след пролетния цъфтеж те да заемат в атрактивен вид окончателните си места.

Ако се огледате в магазините и каталозите за луковични цветя, ще установите, че изборът за балкона е изненадващо голям. Практически всички видове, които се отглеждат в градината, виреят също толкова добре и в саксии. По естетически причини, но и и заради по-малката коренова система е добре да подберете дребни видове. Както в лехите, луковиците и в саксиите трябва да се засаждат на по-големи или по-малки групи от един и същ вид и сорт. От едроцветните видове трябва да засаждате поне по пет до десет броя едно до друго, при дребните цветове съответно повече.

Какво да подберете:

На по-големи площи и в контейнери в градината на покрива или на терасата могат да виреят много видове. Там те се разпространяват дори когато не прекопавате лехите.

В малките съдове има място за редица луковични растения, като примерно червеното полско лале (Tulipa praestans) или жълтото лале (Tulipa tarda) и дребния нарцис (Narcissus minor), висок само около дванадесет сантиметра, една изразена миникамбанка, или Narcissus canaliculatus, при който златистожълтите коронки са обрамчени от бели листа. Нежни, подобни на тези на обичката цветове има снежнобелият тритичинков нарцис (Narcissus triandrus albus).

Още през януари разцъфтяват кокичета в балконските саксии Galanthus nivalis Praecox; през февруари-март изниква жълтият минзухар (Crocus angustifolius) с неговите златистожълти цветове, двуцветния минзухар (Crocus biflorus) и дяволският минзухар (Crocus imperati).

Не трябва да се забравят и различните видове Eranthis, които цъфтят жълто и стават високи до десет сантиметра. Малко по-късно, през март-април, златният минзухар (Crocus flavus) развива своите жълти цветове, както и инодоксатите и анемониите, които цъфтят цъфтят бяло-сини или розови и стават високи 10-15 сантиметра. Започват да цъфтят зюмбюлите (Hyacinthus orientalis), които според сорта са розови, бели, пурпурни, сини, червени. През март-април е времето на дивите нарциси и различни видове лалета.

Как се прави:

До късна пролет в балконските саксии могат да цъфтят нарцисите, късните лалета, лесичината и редица диви лалета. Тъй като цветните луковици имат достатъчно хранителни вещества и сила за цъфтежа, не бива да се прелкалява с добавянето на хранителни вещества, когато се засаждат.

Всички цветни луковици в саксии виреят добре, когато са засадени в такава земя, в която лесно могат да прокарат корените си. Важно е да направите на дъното ба саксията два сантиметра дренаж от чакъл, леска, груб пясък. Изпитано средство за дренаж е морска пяна (строителен материал) на гранули, която се продава като тоалетна за котки.

Този дренаж се покрива с градински кълчища, които пропускат водата, но пречат на корените да проникнат. След като луковиците са засадени в саксията, тя се пълни до два сантиметра под ръба със субстрат и се полива обилно.

След засаждането се препоръчва саксиите да се наредят близо една до друга на балкона или около тях да се натрупа дебел слой торф или слама, всичко да се покрие с пропускливо фолио, диски или сламени рогозки. Това предпазва луковиците от предварително покарване през топлите зимни седмици и ограничава образуването на влага.