Това се прави, за да се освежат корените им
Вкоренените лози от хранилище са по-сигурните
Както при есенното, така и при пролетното засаждане трябва да се има предвид, че лозичките не бива да се засаждат в дни, в които има очаквания температурата на въздуха да е много ниска и в никакъв случай не бива да стига до 0 градуса.
Техните корени са силно чувствителни към ниските, да не говорим за отрицателните температури.
Пръчките се изваждат от своето хранилище ако са съхранявани от нас - това става един-два дни преди засаждането им.
Непременно трябва да се накиснат в подходящи съдове с вода, за да се освежат кореновите власинки. Това може да продължи 1-2 денонощия. Следва внимателен преглед на всяка една лозичка. Тази, която ви се стори негодна, трябва да не се използва.
Всички останали трябва да бъдат подготвени за засаждането.
Как се подготвят
Отстраняват се до здрава тъкан всички наранени и повредените корени.
Запазват се всички корени, който се вижда, че са добре развити и свежи и са разположени около и в основата на подложката. Те се подрязват на дължина от 6 до 8 сантиметра.
Внимание: Всички корени, които са се развили от по-горните възли, трябва да се премахнат до основата.
Важно: Пръчката, която се е развила от калема, трябва да се отреже на 2 пъпки - т. е. на 2 очи.
Съвет: Ако са покарали повече пръчки, трябва да се избере тази от тях, която видимо е по-силна и има по-добро разположение. Тя се изрязва на 2 очи, а останалите се премахват до основата.
При есенно засаждане пръчките на лозите не се подрязват.
Корените на лозите непосредствено преди засаждането едно време са потапяли в каша, която е приготвена от пресен говежди тор и глина. Това се е правило, за да служи като лепило и да улесни прилепването на почвата към корените. Когато се използват вкоренени лози трябва да се внимава много да не засъхват корените им. Затова те е добре да се заровят във влажна почва до самото подрязване. А след подрязването им се потапят в съд с вода до момента на засаждането.
Когато се засаждат присадени невкоренени резници не могат да се гарантират много добри резултати, затова и тази практика се използва доста по-рядко. При такова засаждане резултатите могат да се определят като добри по отношение на прихващането, но обикновено още в първата година има пропадане на доста от лозите.
Не е за предпочитане да се засаждат и неприсадени невкоренени резници
Тези избрани добре узрели пръчки от предварително маркирани от нас главини се засаждат от някои лозари в по-студените райони през есента, а в останалите /където няма риск от измръзване/ - напролет.
Избраните пръчки се нарязват на резници с дължина до около 40 см - мери се от най-долната до най-горната пъпка. Резниците се режат отдолу на възел, а горе - на 2 см над последния възел.
Преди да се засадят отрезът им се опреснява като се реже на 2 мм под най-долната пъпка. Може да се засаждат като едната им пъпка в горния край се оставя над повърхността на почвата и се покрива с рохкава пръст.
Пак повтаряме, че тази практика е много рискова и с малък процент успех.
Какво да се гледа когато се купуват облагородени вкоренени пръчки
Нови лозя в днешно време се засаждат главно с облагородени вкоренени лозички. Пепиниерските стопанства произвеждат качествен посадъчен материал.
При покупката на лозички трябва да се обръща внимание на поредица от белези:
Снопчетата трябва да имат етикети с означение на сорта и подложката и да са пломбирани. Това е гаранция, че се предлага действително исканият сорт и че лозите са проверени от органите на семеконтролната инспекция.
Продават се само първокласни лозички, които трябва да имат най-малко три стъпални коренчета, излизащи от три различни страни на петата и да са дълги поне 7 см.
Срастването между присадника и подложката трябва да бъде много добро, без цепнатини.
Спойката може да се изпита чрез леко извиване на лозичката в мястото на присаждането.
Узрялата част на едногодишния летораст трябва да бъде дълга най-малко 15 см, а когато леторастите са повече от един - поне по 12 см всеки.
Гледа се и присадникът, и подложката да бъдат здрави.
Техниката е важна
Засаждането е процедура с ясна и точна последователност
Ямката трябва да се изкопава на отбелязаното с маркирна тел място с лопата на дълбочина 40 см. и ширина 25-30 см.
В основата й е добре да се внесе 1-2 кг добре угнил оборски тор, предварително размесен с рохкава почва.
Лозичката се поставя в ямката така, че корените да легнат върху предварително подготвеното дъно на дупката.
До средата на ямката се засипва с почва, която се притъпква много добре, след което вътре се внасят 5-6 литра вода.
След попиване на водата се дозасипва с почва до горния край на ямката и отново се притъпква добре.
До самата лоза се забива маркир, който показва къде се намира чепът на засадената лоза.
Важно е при поставяне на лозата в ямката мястото на спойката да се намира на нивото на почвената повърхност.
Над засадената лоза се прави купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см., а при есенното засаждане - от 25-30 см.
Коментари