Няма да има промени в пенсионната система, утвърдена през 2015 г. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на пресконференция в министерството, където бяха представени приоритетите от управленската програма на правителството за периода 2017-2021 година в сферата на социалната и демографската политика. По думите му пенсионната възраст ще остане непроменена, а министерството ще продължи работата си в посока тавана за пенсиите да отпадне до края на 2019 г.

"Проблемът с безработицата е почти минимизиран в резултат на икономическия растеж", каза още той.

Приоритетите на министерството през следващите четири години са общо 8, а целите 25. За постигането им са разписани общо 78 мерки. За реализирането на целите на министерството ще бъдат разработени 4 нови закона, като общо 6 действащи ще бъдат изменени и допълнени, обясни министър Петков.

За месец юли тази година от Агенцията по заетостта са отчели 6,73% безработица, което е с 1,5% по-малко от този за изминалата 2016 през същия месец. Това е и най-ниският процент на безработица за целия период след настъпването на икономическата криза, заяви още Петков.

От приоритетите на министерството е и облекчаване на режима за взимане на "синя карта" за работа в рамките на Европейския съюз. Като приоритетният списък на професиите, които имат достъп до "синя карта" ще бъде разширен, а нуждата работниците да се връщат до родината си за преиздаване на разрешението за работа ще отпадне.