Кълвачите могат да бъдат естествен регулатор за ограничаване на разпространението на боров корояд, който причинява съхнене на иглолистни насаждения в област Смолян, посочват от отдел "Растителна защита" при Областната дирекция по безопасност на храните. Защитената птица, както и насекомото Thanasimus formicarius като естествени врагове на корояда, са част от природната борба с вредителя, коментират експерти по растителна защита, предава БТА.

Съхнещите петна в горите в Смолянско, причинени от нападения на корояд се увеличават обезпокоително, според предупреждения от Регионалната дирекция по горите.

Короядът и неговите ларви са храна за кълвачите и бръмбара Thanasimus formicarius. Специалисти от "Растителна защита" са установили наличие на насекомите при изследване на зона с дървета-примамки за корояди. Залагането на ловни дървета и феромонови уловки е част от мерките за борба с вредителя, причиняващ съхнене в борови гори в Родопите. Кълвъчът е защитен вид и се среща в горите в Родопите, а еколозите тепърва ще наблюдават дали птицата ще се насочи към богатата хранителна база в зоните с нападения от корояд.

В РДГ-Смолян почти ежедневно се издават документи за съгласуване на процедурите по санитарна сеч в гори с нападение от корояд. Изсичането на изсъхналите дървета и тяхното незабавно отстраняване от горите остава основна мярка в борбата с вредителя.