Главният консултант на Европейската асоциация по животновъдните науки (EAAP) Бернард Есмейн се срещна с председателя на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов в сградата на научната институция в София. Той предаде официално писмо от генералния секретар на EAAP Андреа Росати, с което кани Академията да стане член на организацията.
Бернард Есмейн изтъкна, че EAAP е най-голямата европейска организация в областта на животновъдната наука. Годишните й срещи (тази година на 28 август - 1 септември 2017 г. в Талин, Естония) събират около 1500 участници. В нея членуват не само академични и научни организации, но и производители на храни и фуражи, животновъди, земеделски стопани и фермерски организации и други.
Г-н Есмейн запозна председателя на Академията с ползите, които ще имат българските учени в областта на животновъдството, след като ССА стане член на EAAP. Даде и конкретен пример със стипендиите за млади учени, които организацията отпуска.
Проф. Николов благодари за отправената покана и изтъкна, че българските учени в областта на животновъдните науки са международнo признати и търсени. Той посочи, че в системата на ССА има голям брой звена, които работят в направление животновъдство.
Представителят на ЕААП отбеляза, че и преди е посещавал Академията като част от френска делегация, в качеството си на завеждащ звеното по международно сътрудничеството към Националния институт за селскостопански изследвания (INRA). Предложи и съдействие за задълбочаване на сътрудничество на Академията с INRA.
На срещата присъстваха акад. Атанас Атанасов, директор на Съвместния геномен център, и доц. д-р Георги Димов – председател на развъдна овцевъдна организация.