Условията ще позволят качествена дълбока оран и предсеитбени обработки на площите

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След сухото и горещо време през първата половина от второто десетдневие на август в част от полските райони настъпи промяна в агрометеорологичните условия. На места в Западна България падналите валежи надвишиха 20-25 л/кв.м (Ново село, Видин, Монтана, София, Драгоман, Кюстендил) и подобриха условията за развитието на късните земеделски култури.

В по-голямата част от източните и южните райони на страната валежите бяха без стопанско значение. На много места почвените влагозапаси в 50 см почвен слой са напълно изчерпани, а в 100 см слой - ниски, под 50% от ППВ.

В тези райони до края на второто десетдневие на август съществени валежи не се очакват и поливането остава приоритетно за по-късните хибриди царевица и вторите култури.

През повечето дни от следващия период развитието на късните земеделски култури ще е при температури близки до климатичните норми за втората половина на август. Наднормените топлинни условия през първата половина от месеца ускориха узряването на средно ранните хибриди царевица. През следващия период при средно късните хибриди ще се наблюдава преход от млечна към восъчна и восъчна зрялост, а при късните - наливане на зърното и начало на фаза млечна зрялост.

През периода слънчогледът в полските райони ще встъпи масово в техническа зрялост, а соята - във фаза узряване. При памука ще се наблюдава начало на разпукване на плодните кутийки.

В началото на третото десетдневие на август се очаква понижение на температурите, превалявания и подобрение на водно-физичното състояние на почвата в орния слой, предпоставка за по-качествена дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица. През третото десетдневие на август започват агротехническите срокове за сеитбата на рапицата.

Следващият период е подходящ за сеитбата на спанак за есенно производство. Добри предшественици на спанака са картофите, дините, пъпешите, лукът и др. При наличие на достатъчно влага в горния почвен слой семената на спанака поникват за 7-10 дни.