Американските говедовъди инвестират в сенчести убежища за своите стада, за да ги предпазят от намаляващия продуктивността топлинен стрес на ротационни пасища

Постоянното покачване на летните температури в световен мащаб се отразява неблагоприятно върху продуктивността на пасищните животни заради вредния топлинен стрес. Докато пасат в жарките летни дни, има голяма опасност животните да получат топлинен удар.

Изследване на Департамента по земеделие на САЩ - USDA, на климатичните промени, топлинния стрес и млекопроизводството, показва, че средните летни температури ще продължат да се покачват в бъдеще.

И един фермер от американския щат Уисконсин (вторият голям производител на мляко и млечни продукти в САЩ след Калифорния) взема мерки, за да предпази кравите кравите си от силното слънце. Винс Хунд проектира голям навес, под който могат да се скрие цялото му стадо и го нарича "Сенчесто убежище" ("Shade Haven").

Американските говедовъди прегръщат идеята му, като инвестират в блокиране на слънчевите лъчи чрез осигуряване на мобилна сянка на стадата си

Сенчестото убежище изглежда като гигантски чадър. Основното му предимство е в това, че може да се използва там, където е необходимо, защото е мобилен. Така че лесно се мести, което е много удобно, когато фермерът използва ротационни пасища. Само 5 минути отнема да се прибере и да бъде преместена "сянката" с трактор, кола или кон. А най-новите модели имат много екстри като например дистанционно отваряне и затваряне, както и за бързо затваряне при силен вятър. Сянката може да включва и вентилатори или уред за мъглуване.

И тъй като вече много малко американски животновъди могат да разчитат на пасищата си на сянка от дървета, много от тях започват да инвестират сенчестото убежище за предпазване на добитъка си от жарките слънчеви лъчи.

Сенчестото убежище е много подходящо за използване при стада с по-малко поголовие и при все по-широко прилаганата ротационна паша

Например в американския щат Уисконсин около 3000 фермера вече пасат стадата си именно ротационно, като разделят големите пасища на по-малки парцели. С прилагането на ротационна паша фермерите реализират икономия на фураж. Освен това смяната на мястото за паша е и добра профилактика, тъй като има по-малка опасност от заразяване с паразити при прилагане на разнообразната паша и придвижването на стадото от едно място на друго.

И тук идва необходимостта фермерите да намалят топлинния стрес, като осигурят на поголовието живителна сянка.

Всичко започв един горещ летен следобед на 2011 г. Винс Хунд наблюдава как кравите му се тълпят под сянката ня наколко дървета, която се оказва недостатъчна да предпази от жарките слънчеви лъчи всички животни. А той от 30 години прилага ротационна паша. И Хунд започва да се чуди какво би станало, ако имаше едно изкуствено дърво с огромна корона. Така се ражда идеята за сенчестото убежище. И предприемчивият американски говедовъд започва да търси бизнес-партньори

Намира ги в лицето на наскоро завършилите колежи Гутри Кнап и Питър Бергквист, които имат съответно инеженерни и архитектурни умения и искат да ги приложат в практиката. Работейки съвместно 1 година, те разработват протипа на "мобилна машина за сянка", която може да бъде лесно премествана с трактор, камион или ATV и може да осигурява сянка от около 1200 кв. м (достатъчна за около 60 крави).

Винс Хунд предоставя стадото си тестовата фаза.

Животните стояха на сянка, когато слънцето печеше от май до септември, обяснява Винс Хунд. В процеса на тестването тримата новатори установяват, че черният цвят най-добре поглъща слнчевата светлина и я излъчва нагоре, като по този начин създава топлинен бриз под навеса, където темпераурата е най-малко 20 градуса по-ниска, отколкото под преките слънчеви лъчи, казва Хунд.

Авторите продължават да усъвършенстват дизайна през 2012 г., а следващата година продават първите си сенчести убежища.

Изкуствената сянка е като от гигантски дъб. Освен това може да я преместите там, където ви е необходима временна сянка, доволен е от резултата Хунд.

Все повече американски говедовъди се възползват от мобилната сянка. Ето какво споделят те за направената от тях инвестиция.

Драусин Уилсън вече е използвал сенчестото убежище един сезон в своето биостопанство Red Stone Farm, която се намира в щата Охайо. Той твърди, че това е една от най-успешните му инвестиции. Това е един от работещите инструменти за постигане на устойчиво производство защото ми позволява да използвам максимално ротационните пасища. Освен това е един добър начин за намаляване на лятното безплодие при моите 150 крави, казва фермерът, който преди да се заеме с животновъдство, 20 години е работил във финансовата сфера. И вече смята да си поръча второ сенчесто убежище. То е много добре проектирано и изглеждащо, мобилно е и е издръжливо. Имахме доста силен вятър, но то издържа, обяснява биофермерът от Охайо.

Боб Уинкъл, съпругата му Джанет и синът им Джейкъб от Уисконсин купуват сенчесто убежище за 80-те си крави, след като решават да ги пасат ротационно. Струвало си е всеки цент, който са вложили. Използвали го през цялото лято.

Сенчестото убежище обекчи управлението на пасищата. Местим го от парцел на парцел и кравите само чакат да то преместим, за да го използват, казва Боб. Паса животните, където искам и когато искам. Предпазените от слънцето крави дават повече мляко, а моят живот е по-лесен, заключава фермерът.

Сенчестото убежище вече предпазва крави от жарките слънчеви лъчи в 13 държави по света.

ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ ПРИ РОТАЦИОННАТА ПАША

При ротационната паша се спазват следните основни положения:

Броят на животните се съобразява с продуктивното състояние на пасището.

Пашата стартира при достигане на пасищна зрялост на тревите.

Пасището се разпределя на отделни парцели с естествени огради от гористи пояси, храсти, реки или електропастир.

На тези оградени места животните се държат от 3 до 8 дни (говеда - от 3 до 5 дни, овце - от 5 до 8 дни), след което следва период на покой около четири седмици.

Периодът на покой може да е от 20 до 50 дни в зависимост от скоростта на растеж на тревата и е по-дълъг през сухи и горещи лета.

Пашата приключва при използване на 75% от тревостоя.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Само 5 минути отнема да се прибере и да бъде преместена "сянката" с трактор, кола или с ATV
Само 5 минути отнема да се прибере и да бъде преместена "сянката" с трактор, кола или с ATV
Мобилната сянка е незаменима при ротационна паша
Мобилната сянка е незаменима при ротационна паша
Кравите се втурват към мобилната сянка, след като бъдат преместени на нов парцел
Кравите се втурват към мобилната сянка, след като бъдат преместени на нов парцел
Според семейство Уинкъл кравите им са започнали да дават повече мляко, след като са им осигурили мобилна сянка. От ляво на дясно: Боб и Джанет Уинкъл, синът им Джейкъб, снахата Шийла и внуците им Съни и Уинслоу Снимки: Wisconsinacademy.org/ shadehaven.net
Според семейство Уинкъл кравите им са започнали да дават повече мляко, след като са им осигурили мобилна сянка. От ляво на дясно: Боб и Джанет Уинкъл, синът им Джейкъб, снахата Шийла и внуците им Съни и Уинслоу Снимки: Wisconsinacademy.org/ shadehaven.net